Tori kool ja Eesti rahva hariduseusk

, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori kool, toonaste hinnangute järgi kauneim kihelkonnakool kogu Liivimaa kubermangus. Foto aastast 1886. Originaal Eesti Rahva Muuseumi fotokogus. Minule on selle pildi taga peidus Eesti rahva edulugude üks kõige võimsam salarelv – hariduseusk.
Tori kool, toonaste hinnangute järgi kauneim kihelkonnakool kogu Liivimaa kubermangus. Foto aastast 1886. Originaal Eesti Rahva Muuseumi fotokogus. Minule on selle pildi taga peidus Eesti rahva edulugude üks kõige võimsam salarelv – hariduseusk. Foto: ERM

”Nii nagu teie talupoja be-erse ei pea kinni lillkaabsast ja suhkruhernest, niisamuti ei pea teie matside peakolu kinni koolitarkust.“ (Pastor Emil Offe)

Eestimaa rüütelkonna peamees Eduard von Dellingshausen arvas 1917. aastal, et eestlastel ei piisa oma riigi ehitamiseks isegi haritud inimesi. Tagamõte oli lihtne: ilma baltisakslasteta nad hakkama ei saa.

Kirik peletas, haridus kutsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles