Haavunud ametnik näitas laimajatele koha kätte

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra alevivalitsuse majandusnõunik Andres Sõnajalg on valmis igale rünnakule ametliku käiguga vastama.
Vändra alevivalitsuse majandusnõunik Andres Sõnajalg on valmis igale rünnakule ametliku käiguga vastama. Foto: Urmas Luik

Eesti Ekspress kirjutas, et Lääne ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Mai Merisaar tõmbas liistule kaks anonüümset kommenteerijat, kes laimasid alevivalitsuse ametnikku, süüdistades teda elektrivarguses.

Esimene kodanik kirjutas Õhtulehe veebiküljel: “Mis see uus vallavanem targem on, laseb hullupaberitega ja eesti energialt miljonite eest elektrit varastanud (nimi varjatud – EE), tegelt seda valda juhtida, tulevad uued valimised ja küll tehakse uuest mehest ka avalikult tankist.”

Teine kodanik kirjutas sama ametniku kohta kommentaari Postimehes: “(Nimi varjatud – EE) ei tohiks enam kohe mitte alevi valitsuses olla kuna varastas elektrit mitu aastat tagasi.”

Loo peategelane – haavunud ametnik – aga oma identiteeti ei varja. “Absoluutselt,” vastas Vända alevivalitsuse majandusnõunik Andres Sõnajalg Pärnu Postimehe küsimusele, kas ehk tema oli see, kelle nimi sai määritud.

Kättemaks

Sõnajala sõnade järgi ei näinud ta laialt levivatele kuuljuttudele piiri panemiseks muud moodust kui pöörduda õiguskaitseorganite pool.

“Terve Vändra vald kajas: iga teine rääkis nurga taga, kuidas ma varastan elektrit, nii kuidas jõuan,” rääkis Sõnajalg, kes ei saanud selja taga sosistajate vastu, kuid nägi võimalust kirjalikult ilmunud laimule jõuliselt reageerida. “Kuna ma ikkagi kvalifitseerun sinna ametniku kategooriasse ka, nagu öeldakse, siis ei ole asi päris niimoodi, et igaüks loobib sulle solki pähe, kuidas ise heaks arvab.”

Sõnajala arvamust mööda lasi kuulujutud liikvele Vändra eelmine vallavanem Peeter Reimann kättemaksuks selle eest, et ta uurimise alla sattus ja viimaks valla vara omastamises süüdi mõisteti.

“Kui üks mees on 20 aastat vallas omavalitsenud ja kui sa selle mehe rajalt maha võtad, ja kõvasti rajalt maha võtad, on tagajärjed ju teada,” ütles Sõnajalg, kelle tegevus viis selleni, et Reimann pihtide vahele võeti. Mõistagi seda ei andestatud. “Tehti kõik, et ma volikokku ei saaks,” usub Sõnajalg.

Ometi, neimahimuliste kiuste, Sõnajalg volikogus koha sai. Ent kuulujutud ei vaibunud. “Opositsioon lõksutas laua taga lõugu, kuidas vähegi jõudis,” rääkis Sõnajalg, kelle teada ei jäänud jutud külapoe tasemele, vaid liikusid kohalikes võimukoridorideski.

Hoiatus teistele

Ega Sõnajalg täpselt teagi, miks teda just elektri-, mitte näiteks kurkide varguses süüdistatakse. “Elektrilevi käib siin igasuguseid kontrolle tegemas. Kas mingid tegelased siis mõtlesid midagi välja või … Ma ei oska öelda,” pakkus ta.

Küll kinnitas Sõnajalg, et elektrit ei ole tema varastanud. Selle kohta on tal tõend.

“Ma ju palusin prokuratuurist, et nad uuriksid selle loo ära, küsiksid Elektrilevi käest detailideni, et kes, kus, mida. Elektrilevi kinnitas, et midagi ei ole toimunud,” selgitas Sõnajalg. “Ma volikogus ütlesin ära neile, et nüüd teate lõksutage oma lõuakesi siin edasi, siis olete järgmised, kes istuvad prokuratuuris ja annavad ütlusi.”

Kahistamist oli jäänud tunduvalt vähemaks pärast seda, kui Sõnajalg oma hea nime kaitseks politseile avalduse tegi.

Et võimuesindaja laimamine on karistatav, alustati kriminaaluurimist ja leiti, et mõlemad kommentaatorid on süüdi ja peavad nüüd maksma riigikassasse 390 eurot.

“Eks see natuke ehmatas ja natuke nagu taltus see opositsiooni pool sellest infost. Ja eks mul nüüd järgmine volikogu ole au neile kuulutada, mis selliste inimestega edasi saama hakkab,” ütles Sõnajalg, kes otsustas laimajatele vastu astuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles