Mullu kasvas Pärnumaal turistide ööbimiste arv

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lottemaa avamine kasvatas jõudsalt Pärunmaad külastanud lätlaste hulka.
Lottemaa avamine kasvatas jõudsalt Pärunmaad külastanud lätlaste hulka. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnumaal oli turistide ööbimiste arv 2014. aastal 767 055 ja eelneva aastaga võrreldes suurenes see näitaja viis protsenti.

Eestis kokku suurenes ööbimiste arv 1,3%, mis viitab Pärnumaa keskmisest suuremale majutusasutuste täitumusele.

Pärnu linnas oli mullu turistide ööbimisi 691 310 ehk 3,7% rohkem kui üle-eelmisel aastal. Madalhooajal on majutute ööbimiste arv stabiilselt 60% ligi, kuigi juurde on turiste võidetud pea kõigis kuudes. Eestlaste ööbimisi oli 207 360 ehk 9,4% rohkem kui 2013. aastal. Eestlaste osa kõigist ööbimistest oli 30%. Eestlaste arv oli mullu igal kuul suurem kui 2013. aastal, välja arvatud juunis.

Välismaalaste ööbimiste arv oli 2014. aastal 483 950 ehk 1,4% rohkem kui tunamullu. Kõigil kuudel, välja arvatud septembris ja detsembris, on ööbimiste arv kasvanud.

Kõige enam oli välisturiste Soomest (359 412 ööbimist ehk 52% kõigist ööbimistest), järgnesid Rootsi (35 407 ööbimist ehk 5,1%), Venemaa (27 565 ööbimist ehk 4%) ja Läti (24 551 ööbimist ehk 3,6%).

Soomlaste ööbimiste arv on viimasel kahel aastal taas tõusnud. Nende hulk on kasvanud nii märtsis, oktoobris, novembris kui suvekuudel.

Rootsi turg langes ja seda suisa 11 protsendi võrra. Esimesed neli kuud oli küll ööbimiste arvu kasv, ent edasi (v.a juulis) oli igas kuus vähem ööbimisi kui 2013. aastal.  

Venemaa turgu saatis 2014. aastal viieprotsendine langus, mis kajastus alates maist vähenema hakanud ööbimistena.  Venemaa turu suurus ja lähedus on sihtkohale väga oluline, ent segasest poliitilisest olukorrast tingitud langus ja arengusuunad prognoosimatud.

Lätlastest majutatute ööbimiste arv oli möödunud aastal rekordkõrge – 24 551 ehk ligi poole rohkem kui tunamullu. Kasvanud on kõikide kuude näitajad, ent kõige suurem tõus oli augustis, põhjuseks ilmselt Lottemaa avamine. Lätlaste huvi mõjutab kindlasti viimaste aastate sihtkoha turunduski. 2010. aastast on Lätis korraldatud kampaaniaid, osaletud Baltouri messil ja antud välja vahelehte Läti suurimas päevalehes.

Peamised sihtturud, kus Pärnumaa  turismi turundab, ongi Soome, Läti, Venemaa, Rootsi ja Saksamaa. Turundust tehakse koostöös Pärnu linnavalitsuse, sihtasutuse Pärnumaa Turism ja ettevõtjatega.

Suurimad 2014. aastal tehtud investeeringud turismisektorisse olid Hedoni spaa ehitus kunagise mudaravila hoonesse, Lottemaa valmimine ja Pärnu jõe vasakkalda avamine linnaelanikele ja külalistele.

2015. aastal oodatakse Pärnumaal samuti majutuskasvu seoses suurüritustega. Toimuvad Pärnumaa laulupidu „Imede aias“, hea toidu festival, hansapäevad, Pärnu muusikafestivali Järvi akadeemia, Watergate, purjetamise ORC Euroopa meistrivõistlused, rannajalgpalli EMi ja MMi karikavõistlused.

Külastajate arvu kasvu oodatakse Estonia ja Viikingi renoveerimisest ja Tahkuranna golfi valmimisestki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles