Elupäästja medali pälvis kolm vaprat Pärnu päästjat

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupäästja medal.
Elupäästja medal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu andsid täna Tallinnas üle päästeteenistuse aumärgid.

Pärnu päästjatest tunnustati elupäästja II klassi medaliga Jevgeni Novikovi ja Gert Saardi, elupäästja III klassi medali sai Jüri Hiiesalu. Kokku pälvis elupäästja medali seekord 14 päästeameti teenistujat ja kaks eraisikut.

Medalite kõrval jagati Lillepaviljonis pidulikul tseremoonial päästetöötajatele muudki tunnustust.

Teiste seas said teenete eest päästealal päästeteenistuse medali Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo peainspektor Georg Kalde ja menetlusbüroo peainspektor Karmo Näkk.

Panuse eest tuleohutusalase selgitustöö arendamisel tunnustati päästeameti peadirektori tänukirjaga Pärnumaa inimestest Viljar Viiki, kes valmistas küttekolde elusuuruses maketi.

Ühtekokku pälvis tunnustuse 79 inimest, kes on üles näidanud erakordset vaprust inimelude päästmisel või panustanud päästeala arengusse.

PÄRNU ELUPÄÄSTJATE LOOD:

Päästsid kahe inimese elu

Mullu 21. novembri õhtutundidel sai Pärnu päästekomando äreva väljakutse Pärnus Karja 13 majja. Esmase info kohaselt oli kahekorruselise puumaja esimesel korrusel põleng.

Esimese päästeauto kohale jõudes selgus, et hoones võib olla kaks elanikku. Pärnu komando esimese põhiauto suitsusukeldujad alustasid kohe tegevust. Esmalt avasid nad lammutusriistade abil korteriukse ja alustasid ruumide läbiotsimist. Kuna hoone oli täitunud paksu suitsuga, oli nähtavus minimaalne. Samal ajal valmistus teise põhiauto meeskond kustutusrünnakuks.

Ruumidest oli kuulda inimese lõrisevat hingamist. Päästjad leidsid ta ja tõid hoonest välja. Peagi leiti suitsu mattunud tubadest teinegi kannatanu, kes asus tulekoldele väga lähedal. Kiiresti aitasid päästjad temagi põlevast majast välja. Kõigest seitse minutit pärast väljakutse saamist oli tulest päästetud esimene inimene ja kaks minutit hiljem teine.

Jevgeni Novikovi ja Gert Saardi juhitud meeskonna kiire ja professionaalse töö tulemusena päästeti kaks inimelu.

Abistas uppumisohtu sattunud meest

Läinud aasta 7. septembri öösel sai Pärnu päästekomando väljakutse Pärnu kesklinna silla juurde, millelt oli jõkke hüpanud noor mees. Paari minutiga kohale jõudnud päästemeeskond alustas otsingutega, kuid ei suutnud kannatanut leida.

Otsingud käisid nii kalda ääres kui jõe peal. 20 minutit pärast väljakutse saamist õnnestus päästjatel kannatanut märgata ja kohe hakkasi nad tema poole liikuma. Jõudnud hädaliseni, hüppas päästja Jüri Hiiesalu vette, haaras kannatanust ja toimetas ta päästepaadi juurde.

Kõik see nõudis päästjalt oskuslikku tegutsemist, sest segaduses kannatanu osutas vastupanu. Koos paadijuhiga suudeti kannatanu ujukisse tõsta ja seejärel sõideti kiiresti kaldale, kus ootas kiirabi.

Hoolimata külmast veest ja otsinguid raskendanud pimedusest ei saanud kannatanu raskemaid vigastusi. Hiiesalu kiire ja oskuslik tegutsemine päästis ta uppumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles