Euroopa vananeb Tammistes väärikalt

Lauri Habakuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Reis ümber maailma” on kasulik, sest seda mängides saab naerda.
“Reis ümber maailma” on kasulik, sest seda mängides saab naerda. Foto: Urmas Luik

“Olgem eestlased, aga saagem ka eurooplasteks!” sõnastas nooreestlane Gustav Suits 1905. aastal oma üleskutse. Pärnumaal Tammiste hooldekodus juhindutakse luulemehe sõnadest tänini, sealhulgas kummutades järjepidevalt müüti, mille järgi hooldekodus on nukker elada.

Olles jõudnud Pärnu jõe kaldale Tammiste tee 1 hoovile, tekib üsna kiiresti aimdus, et nüüdisaegsed hooldekodud ei ole tingimata sünkpimedad kõledad hooned, kuhu nii-öelda jalust koristatud vanad inimesed enne surma virelema saadetakse. Vähemasti Tammiste hooldekodu elanikele on Euroopa koju kätte toodud ja süngusest, mis võis olla iseloomulik pilkasele nõukogude ajale, pole enam juttugi.

Keset kaunist rahulikku loodust, ümbritsetuna kõrgetest iidsetest puudest, asuvad Pariis, London, Brüssel ja Tiel – erksavärvilised õdusad majad, kus vanurid ja erivajadustega inimesed elavad ajakohastes inimlikes tingimustes. Vahel on näha üle õue jooksvaid oravaid, puu otsas toksib rähn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles