Kommentaar: Putin ei rahune

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Tagantjärele on selge, et Venemaa president Vladimir Putin tõmbas Minskis kõiki alt, taotledes ja saavutades relvarahu kehtestamise edasilükkamise neljapäevalt pühapäevale. Nii said separatistid valmistuda Debaltseve ründamiseks, Ukraina president Petro Porošenko sai oma kindralitelt jätkuvalt valeinformatsiooni piiramisrõngasse jäänud vägede kohta. Separatistide suurrünnak toimus teisipäeval, mil maailma tähelepanu oli Putini Ungari visiidil.

Mõistagi oli see äsjaste kokkulepete ränk rikkumine, aga pildid lahinguväljalt kinnitavad tavalisele inimeselegi, et separatistidele antud Vene armee relvade tulevõim ületas mitu korda ukrainlaste oma ja Ukraina armee ohvitserid olid kõlbmatud sõdima. Muidugi võinuks palju muuta õigeaegne relvaabi läänest, ent karta on, et Vene kaadrisõjaväelased oleksid selle purustamisega samuti hakkama saanud. Suurriikide poliitikal on paraku oma loogika, nädal tagasi meenutasin siin samuti relvadeta jäänud horvaatide haledat lüüasaamist 1991, millele järgnes täielik võit serblaste üle neli aastat hiljem.

Mainiksin ilmselt vähe märgatud kildu Ungari peaministri Victor Orbani poliitikast: ühisavalduses Putiniga lubatakse Ungari peakonsulaadi avamist Kaasanis. Uus kinnitus sellest, et oma saatkonna Eestis sulgenud Ungari loeb end seotuks türgi-tatari rahvastega. (Meenutuseks: ümberhindamise teaduslik toetusmaterjal on Kasahstanis asuv rahvakild, mille DNA langeb kokku ungarlaste omaga.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles