Miks IRL hääletas vastu otsustuskorras müügile

Krista Nõmm
, Pärnu linnavolikogu IRLi fraktsiooni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Nõmm.
Krista Nõmm. Foto: Erakogu

Pärnu linnavolikogu neljapäevasel istungil sai nimelise hääletuse kaudu toetuse eelnõu, mis sätestas J. V. Jannseni 3, 5 ja 7 otsustuskorras müügi Kinnisvaravalduse ASile Rimi kaubanduskeskuse rajamiseks. Näiliselt on kõik ideaalne: linnakassa saab 360 000 euro võrra rikkamaks ja volinikud hea tunde, et on järjekordse ettevõtja mäele aidanud.

Paraku on raekoja seinte vahel otsustatu lühike perspektiiv, mis püüab varjutada avarama vaate ja teenida linnale lühiajalise kasu asemel pikaajalist kahju. Meie, kes me eelnõu vastu hääletasime, oleme igati Ülejõe piirkonna arengu poolt, kuid tajume reaalseid ohte, mis otsustuskorras linnavara müügiga kaasneda võivad. Oleme seisukohal, et eraomandi ja avaliku vara müümisel on oluline vahe. Esimesel juhul lõpeb vara omanikul üldjuhul igasugune suhe oma omandiga pärast ostu-müügitehingu notariaalset sõlmimist. Kohalik omavalitsus jääb alatiseks oma omandiga linnaruumi kaudu seotuks ja vastutab selle eest läbi aegade.

Praeguse otsustuskorras müügi puhul puuduvad linnal igasugused garantiid, et kaubanduskeskus üldse sinna piirkonda tuleb. Eelnõu algatajate selgitus, et planeering lahendab kõik, ei ole adekvaatne. Kuna planeering on avalik, eri eluvaldkondi ja huvigruppe kaasav protsess, ei saa eeldada, et algul soovitu automaatselt realiseerub. Planeeringu käigus võib olukord muutuda ja arendaja plaanid luhtuda. Samuti pole omavalitsusel praegu kindlust, et kehtestatud detailplaneeringut hakatakse ellu viima. Linn annab vara müües käest ära hoova, millega saab linna arengut suunata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles