Teadlased seisavad Pärnumaa mereruumi headuse eest

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid püügile minemas.
Kalurid püügile minemas. Foto: Henn Soodla

Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadlased aitavad lahendada Pärnu maakonna mereruumi planeeringuga seotud kalanduse ja merekeskkonna probleeme. Eesmärk on saavutada merekeskkonna hea seisund, säilitada olulised kalakoelmud ja püügialad ning hoida ja arendada rannakalanduse kultuuri.

TÜ Eesti mereinstituut osaleb Pärnu maakonna mereruumi planeeringus, olles partner Euroopa Liidu teadusuuringute ja tehnoloogia arendamise projektis GAP2, teatas TÜ pressiesindaja.

Projektis aitavad teadlased leida kõiki pooli rahuldavaid lahendusi planeeringu käigus tekkivatele kalandus- ja merekeskkonnaprobleemidele.

„TÜ Eesti mereinstituudi teadlased on olnud partneriks ka ühes varasemas mereruumi planeerimise BaltSeaPlani projektis,“ rääkis TÜ Eesti mereinstituudi meresüsteemide osakonna juhataja Robert Aps. Ta lisas, et Pärnu lahe ruumiplaneeringu esimene pilootlahendus pärinebki BaltSeaPlani ajast.

Apsi sõnutsi seisneb erinevus selles, et siis keskenduti pilootlahendusele, ent nüüd on planeerijatel käsil mereruumi tegeliku plaani kujundamine. „Eesmärk on välja tuua just kalandus- ja keskkonnahuvid: saavutada merekeskkonna hea seisund, säilitada olulised kalakoelmud ja püügialad, arendada rannakalanduse kultuuri.“

„Hea näide on Kihnu väina merepargi algatus: kaitsta ei tule ainult merekeskkonda, kalavaru ega kalapüügiga seotud merealasid, vaid ka rannakultuuri, mis on rannakalanduse vaimne alus ja UNESCOski kõrgelt hinnatud,“ arutles Aps.

Mereruumi planeeringutega soovitakse ELis toetada mereliste energeetikasektorite, meretranspordi, kalandus- ja vesiviljelussektori kestlikku arengut ning kaitsta, säilitada ja parandada keskkonda. Oluline märksõna on “meremajanduse kasv”: töökohad, väärtuse loomine, keskkonnaalane, majanduslik ja sotsiaalne jätkusuutlikkus.

TÜ teadlaste, põllumajandusministeeriumi, Liivi lahe kalanduskogu ja Eesti kalurite liidu esindajad osalevad 24.–26. veebruarini Hispaanias Barcelonas GAP2 projekti rahvusvahelisel sümpoosiumil „Osalusteadus ja kalanduse osaluskorraldus,“ kus tutvustatakse Pärnu maakonna mereruumi planeeringu metoodikat ja tulemusi.

Peale TÜ Eesti mereinstituudi osaleb GAP2s 17 ülikooli ja uurimisinstituuti Hispaaniast, Hollandist, Inglismaalt, Itaaliast, Maltalt, Norrast, Prantsusmaalt, Rootsist ja Taanist. Projekti partnerid on samuti kuus rahvusvahelise juhtkomitee liiget ja 12 kalandust esindavat valitsusvälist organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles