Väärtused on väärtused

Jaanus Männik
, Surju vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipud.
Eesti lipud. Foto: Ants Liigus

Eesti Vabariigi aastapäev, iseseisvuspäev teeb veebruarist tähtsa ja väärt kuu. Oma riik ja rahvas on igale juurtega inimesele ja perele asendamatu. Mida rohkem hoiame ja hindame, tunneme ja edendame oma (rahvus)riiklust, keelt, kooli ja kultuuri, seda sisukamalt oskame hinnata ja austada kõiki ülejäänud rahvusi, riike ja kultuure.

Ärev ja kitsaks jäänud maailm näitab meile iga päev, kuhu viivad vohav juuretus ja kurjus, aplus ja lollus, muude kultuuride ja religioonide mitteaustamine, oma tõe ja kommete kisaga kuulutamine ja pealesurumine naabrile või võhivõõralegi. Samal ajal nimetatakse seda vabaduseks?!

Vanemad okupatsiooni kogenud inimesed teavad, mida tähendas laulusalm moi adress ne dom i ne uulitsa, moi adress Sovetski Sojuz. Äärepealt oleksime oma kodus vähemusrahvusena kadunud. Praegu tikub just globaliseerumist jutlustav läänemaailm pöörase hooga juurutama kodutust, mis on vesi Vladimir Putini ja muude võimuhullude veskitele. Kui looduses hindame igati põhjendatult mitmekesisust, igat tõugu, sorti ja liiki üraskist kaljukotkani, amööbist elevandi ja viburlasest vaalani, siis ühiskonnas oleme ülepeakaela teel kõigi rahvuste, keelte ja kultuuride ühtesulatamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles