Kunst on matemaatika

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Tuur Kuus laseb arvutitel genereerida eluga sarnaseid vorme.
Artur Tuur Kuus laseb arvutitel genereerida eluga sarnaseid vorme. Foto: Ants Liigus

Endla teatrigaleriis on viimaseid päevi võimalik uudistada matemaatiliste mudelite ja arvuti abil loodud kunsti, mille autor on vabakutseline graafiline disainer, Tartu Postimehe infograafika toimetaja ja Tartu kõrgema kunstikooli digitaalmaali õppejõud Artur Tuur Kuus.

Tartu ülikoolis esmalt füüsikat, matemaatikat ja programmeerimist õppinuna lisandus kunst Kuusi ellu alles hiljem, kui ta Konrad Mäe stuudios maalimist õppis. Mees ootas seejärel paar aastat, kas tuleb tahtmine pintsel ja õlivärvid haarata. Ent seda ei juhtunud, kuni ta leidis oma viisi, kuidas kaks huvi omavahel ühendada.

Generative art’i idee tekkis Kuusil juba kooliajal, mil ta kaosefüüsika vastu huvi tundma hakkas, kuid siis jäi selle teostus kinni arvutite aegluse ja tehniliste võimaluste vähesuse taha. Vahepeal on masinad muutunud oluliselt kiiremaks, sellegipoolest võtab pildi valmimine ja soovitud detailideni jõudmine vahel mitu ööpäeva. See omakorda tähendab, et kulub palju elektrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles