Kooli pooleli jätmisel on keerulised põhjused

, Pärnu Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Meie juurde jõuavad noored õpetajate, koolipsühholoogide, lapsevanemate ja vahel sotsiaaltöötajate kaudu, kes tunnevad muret, kui noor tegevuseta ainult kodus teleri ees istub.

Ma ei arva, et kool jäetakse pooleli enamasti laiskuse pärast. Suurem osa noori saab väga hästi aru, et tuleb õppida amet, lõpetada põhikool ja hea, kui veel mõni kool. Haridus kuulub nende väärtushinnangutesse, ainult et elu teeb oma korrektiivid ja kooli pooleli jätmisel on sageli keerulised põhjused.

Noored maadlevad materiaalsete probleemidega: pole raha, et oma elu korraldada ja ühikatoa eest maksta. On vanemaid, kelle 16–18aastased lapsed peavad ise hakkama saama, sest vanematel pole soovi või võimalust neid toetada. Kui kõht on tühi, ei tule õppimisest midagi välja. Tihti teenivad noored õppimise kõrval elatist, teevad öösiti mingit teenindustööd ja selge see, et inimvõimetel on piirid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles