Kommentaar: Mõrv Moskvas ja Netanyahu omaette USAs

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Nemtsovi leinasid Moskvas tuhanded inimesed.
Boriss Nemtsovi leinasid Moskvas tuhanded inimesed. Foto: PP

Jõudsin Venemaa opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsoviga pikemalt rääkida kolmel korral. Viimati Lennart Meri konverentsil aprillis 2013, kus ta kutsus lääne poliitikuid boikottima Sotši olümpiamänge. Toona mõjus see üleskutse ülepingutatuna, sest õhkkond oli teine, ent tagantjärele tuleb tõdeda: Nemtsov nägi ette seda, mis juhtus veebruaris 2014. Nagu nüüd on teada, ei välistanud ta enda tapmist. See toimuski 27. veebruaril 200 meetri kaugusel Kremlist. Vahetult enne opositsiooni esimest katset korraldada suurmarss kriisi ja sõja vastu.

Tegelikult läks nii, et Nemtsovi ja Mihhail Kasjanovi algatatud kriisimarsist loobus viis päeva enne selle toimumist Grigori Javlinski oma Jablokoga, neljanda opositsiooni liidri Aleksei Navalnõi paigutas võim trellide taha.

Teisisõnu: ürituse edu oli küsitav, kui sekkus mõrvar, mis tõi opositsiooni taas kokku. Koos oldi eilegi: Nemtsovi matustel (ilma vangis istuva Navalnõita), aga mis järgneb ehk kas tuleb kriisimarss, mis mõrva tõttu muutus mälestusmarsiks, on raske ennustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles