Soe talv meelitab kohale varased pesitsejad

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiivitaja on varane pesitseja, keda jahedad ilmad ei heiduta.
Kiivitaja on varane pesitseja, keda jahedad ilmad ei heiduta. Foto: Urmas Luik

Tänavune talv on olnud pigem soe ja esimesed kevadet kuulutavad linnud on juba Pärnumaale jõudnud. Veebipõhises eElurikkuse keskkonnas on Pärnumaa linnuvaatlejad märkinud, et nähtud on künnivareseid, kuldnokki, kiivitajaid, luiki, hallhanesid, kodukakke ja teisi varaseid pesitsejaid.

Keskkonnaameti elurikkuse peaspetsialist Agu Leivits ütles, et esimeste rändlindude kohalejõudmine märtsi alguses on soojemapoolse talve puhul tavaline nähtus.

“Suhtlesin Saaremaa kolleegidega, neil pidi olema kevad veel kaugemal ja nähtud nii kuldnokki kui kiivitajaid, hanesid ja ristparte,” rääkis Leivits ja lisas, et Pärnumaa metsade vahel nii palju kevadekuulutajaid veel pole. “Siin Nigula kandis on kirju- ja musträhnid väga aktiivsed ja trummeldavad kõvasti. Pesategemine on käsil ronkadel, nähtud on mänsakut pesa ehitamas ja kuuldud lõokest, ise olen näinud laululuiki ja Kilingi-Nõmme järvel kühmnokk-luiki.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles