Tänan teid, tore bussijuht!

Kandela Õun
, õppejõud ja Sauga vallavolikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Ühel veebruarikuisel kolmapäeval kell 17.10 väljus Tammiste Aiandi peatusest buss number 16. Minu pensionärist ema ja kaheksa-aastane tütar soovisid sellega sõita Pärnu Veekeskuse peatusesse.

Kuna minu ema ei ole kohalik elanik ega olnud linnabussidega sõitnud mitu aastat, polnud ta kursis bussipiletite süsteemiga ja küsis bussijuhilt lapse- ja täiskasvanu piletit, sest kohalikus poes pileteid polnud. Bussijuht vastas üpris karmilt, et soodustusi meil ei ole ja kõik piletid on üks euro. Seepeale maksis ema küsitud hinna.

Sõit sai kulgeda Aiandi peatusest peale tulnud kümmekonna inimesega vaevalt neli peatust, kusjuures keegi bussist ei väljunud ja peatustest kedagi peale ei tulnud, kui bussijuht pidas sõiduki enne Papiniidu silla ületamist kinni. Pärast peatumist küsis ta karmilt “Kes vajutab stoppnuppu?” ja palus sellel isikul väljuda.

Hämmeldunud sõitjad ei saanud aru, milles probleem, kuid bussijuht küsis veel kord ja veel rohkem ärritunult, kas keegi ei kavatsegi väljuda, kuigi vajutab stoppnuppu, ja et tema võib oodata kas või kaks tundi, pani jope selga ja läks bussist välja suitsetama.

Minu kaheksa-aastane terane neiu oli kogu sõidu ajal tähele pannud, et peatusest väljudes hakkab stopptuli kohe põlema, ja oli vaikselt vanaema käest küsinud, kes vajutab stoppnuppu, et see põleb.

Pärast suitsutegemist tuli juht bussi ja küsis, kas see stopptuld vajutanud inimene ei kavatse välja astudagi, sest tema enne edasi ei sõida ja teda ei huvita, kui keegi hiljaks jääb, ja et need nupud pole mänguasjad!

Üks sõitjatest küsis vaikselt, kus need stoppnupud siis on, et äkki keegi kogemata vajutab neid, mille peale bussijuht tuli ja näitas vihaselt igale stoppnupule bussis, et “SEE, SEE ja SEE!”. Pärast seda istus ta rooli ja paari minuti pärast hakkas siiski sõitma, stopptuli aga hakkas jälle põlema.

Kogu plaaniväline peatus ei kestnud mu ema hinnangul üle kümne minuti ja edasi läks sõit nagu ette nähtud. Ema arvas juhtunule tagasi vaadates, et vist oli süsteemis mingi rike, kuid see ei õigusta bussijuhi sellist käitumist.

Ma ei kujuta ette, mis oleks võinud juhtuda, kui minu laps oleks olnud bussis üksi või koos naabrilapsega nagu teinekord koolist koju sõites, sest bussijuhi viha oleks võinud vabalt väikeste laste peale suunatud olla. Mida need lapsed tema arvates ikka muud teevad, kui bussis nuppe vajutavad, eks?

Pärast veekeskuses käimist laps enam bussiga koju sõita ei tahtnud ja õnneks sai lapse isa autoga vastu minna. Pidin pärast seda sõitu pikalt lapsele seletama, et bussijuhil oli halb tuju, et võõraste inimeste peale ta seda välja valama poleks pidanud ja tegelikult on bussijuhid sõbralikud ja abivalmis. Oma käitumise pärast peaks vabandust paluma bussijuhtki, sest seda õpetatakse tänapäeval juba lasteaias.

Pärnumaa ühistranspordikeskuse valmimisel soovin, et bussijuhid saaksid koolituse, kuidas klientidega käituda, sest olen ka ise bussidega sõites kogenud ja tuttavatelt kuulnud, kuidas väliskülalistele mühatakse eesti keeles midagi ja lobisetakse ennastunustavalt kas bussi astunud tuttavate või mobiiliga, põhjustades sõitjates hirmu liiklusohtlike olukordade tekkimise pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles