Mälestati Peeter Pätsi

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Pätsile kuulunud maja juures meenutas Peeter Pätsi suursaadik Trivimi Velliste Konstantin Pätsi muuseumist.
Perekond Pätsile kuulunud maja juures meenutas Peeter Pätsi suursaadik Trivimi Velliste Konstantin Pätsi muuseumist. Foto: Urmas Luik

Eile mälestati Tahkurannas sündinud Eesti geograafi, pargiarhitekti ja looduskaitsetegelast Peeter Pätsi (05.03.1880 – 09.11.1942 Tallinnas) tema 135. sünniaastapäeval.

Põllumehe poeg, Nikolai, Konstantin ja Voldemar Pätsi vend Peeter Päts oli 1918–1920 Pärnu linna mõisate ja metsade valitseja, Pärnu linna ja maakonna komandant, vabadussõjaaegse Pärnumaa rahvaväe ja Kaitseliidu ülem. Tsiviilelus juhendas ta Kadrioru, Toila-Oru, Keila-Joa ja Pühajärve pargi rekonstrueerimist, oli Eesti riikliku looduskaitse rajaja.

Peeter Pätsi sünniaastapäeva tähistamine algas mälestushetkega perekond Pätsi kodumaja juures Raekülas (Riia maantee 273). Suursaadik Trivimi Velliste ütles lühikeses kõnes, et Tallinna loomaaia asutaja, Kadrioru pargi rekonstrueerija Peeter Päts on teenimatult jäänud vendade varju. ”Loodan, et temastki kirjutatakse Eesti Vabariigi juubeliaastaks põhjalik monograafia ning Pätside maja saab selleks ajaks ilme, mis oli sel ajal, kui Pätsid veel Pärnus elasid,“ ütles Velliste. Mälestuslilled asetas maja juurde Elle Lees Konstantin Pätsi muuseumist. Seejärel mälestati Peeter Pätsi tema kalmul Pärnu Metsakalmistul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles