Ühisgümnaasiumi karjäärikonverentsil esines Eesti tippkoolitaja

, ühisgümnaasiumi arendusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühisgümnaasiumis toimunud karjäärikonverentsi peaesineja oli koolitaja Tiina Saar-Veelmaa.
Pärnu ühisgümnaasiumis toimunud karjäärikonverentsi peaesineja oli koolitaja Tiina Saar-Veelmaa. Foto: Erakogu

6. märtsil toimus Pärnu ühisgümnaasiumis Erasmus + projekti raames karjäärikonverents, mille sihtgrupi moodustasid 11. klassi õpilased. Konverentsi peaesineja oli karjäärikoordinaator-supeviisor-koolitaja Tiina Saar-Veelmaa, kes on oma ala tipp Eestis. Sellest annab tunnistust seegi, et teda olid tulnud oma kooli õpilaste kõrval kuulama huvilised Rajaleidjast ja linnavalitsusest.

Oma ettekandes keskendus Saar-Veelmaa õnneliku karjääri võimalikkusele, tulevikuametitele ja Y-põlvkonna (meie praegused õpilased) võludele ja valudele. Tänapäeva noorte kasuks räägib kindlasti see, et nad on julgemad ja kõrgema enesehinnanguga ja muutustele avatud. Negatiivne pool on aga nende enesekesksus, kannatamatus ja vaheldusevajadus.

Tulevikuametitest tõi Saar-Veelmaa välja mõne, nagu näiteks IT-aednik, kasutajamugavuse disainer, andmeinsener, kosmosegiid, ja rõhutas, et tulevikuametid tekivadki suuresti tänu ametite ristamisele ja ühendamisele. Nõnda on IT-aednikul olemas nii bioloogia- kui IT-alane pädevus.

Saar-Veelmaa osutas tööõnne muutunud tähendusele: inimesed tahavad tunda, et nad on tööandjaga võrdsed, ja karjäär peab olema rahuldust pakkuv eneseteostus. Olenemata erialast, on tulevikus IT ja ettevõtlus iga valdkonna üks komponente. Tööõnne valem olevat lihtne: teiste elu parendamine + nähtavad jäljed + mina ise olemine.

Kogu Saar-Veelmaa ettekandest käis läbi oluline mõte: kuna inimeste oodatav eluiga on pikenenud ja tänapäeva õpilased elavad teadlaste sõnutsi juba keskmiselt 100aastaseks, mahub iga inimese ellu mitu karjääri, optimaalselt kolm-neli. Seega peaksime kõik olema valmis oma karjääris tegema väiksemaid ja suuremaid muudatusi.

Peale Saar-Veelmaa esinesid konverentsil veel karjäärinõustaja Kätlin Muru Rajaleidjast, kes tutvustas oma organisatsiooni, ja Pille Pärna, Pärnumaa töötukassa juhataja, kes rääkis töötusest Eestis ja Pärnumaal ning seletas, milline on noorte töötute pärnakate tüüpiline profiil. Noorte töötuse peapõhjus on madal haridustase (riskigrupp on põhihariduse, gümnaasiumihariduse ja põhikooli baasil kutseharidusega noored), samuti kogemuste puudumine.

Et julgustada ettevõtteid palkama kogemusteta noori, on töötukassa algatanud tänuväärse projekti „Minu esimene töökoht“. Selle raames makstakse tööandjale, kes võtab tööle kogemusteta noore, palgatoetust 50 protsenti. Samuti rahastatakse „noore ja rohelise“ töötaja koolituskulusid.

Loenguosale järgnesid töötoad: Selina Zoe Weber juhendas töötuba „Välismaale vabatahtlikuks“, Tiina Saar-Veelmaa vedas eest töötuba „Aja- ja enesejuhtimine“, õppenõustamiskeskuse psühholoog Rita Luhaoja juhatamisel toimus töötuba „Tasakaal – edu võti“, Pärnu linnavalitsuse ettevõtluse arengu peaspetsialist Aare Raev korraldas tegevust töötoas „Kuidas leida häid äriideid?“ ja Pärnumaa töötukassa noorte karjääri infospetsialist juhatas töötuba „Tööelu ja tööturg“.

Noored pidasid karjäärikonverentsi kõige huvitavamaks osaks Tiina Saar-Veelmaa ettekannet ja töötube. Aprillis-mais toimuvad kohtumised omal alal edukate inimestega ja ettevõtete külastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles