Juhtkiri: Patiseis

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Vahetult riigikogu valimiste järel alanud konsultatsioonid võimalike tulevaste koalitsioonipartnerite vahel on nüüd ummikusse jooksnud. Juttu on suure laua taha kogunenud Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning Vabaerakond ajanud palju, kuid nüüd tunnistavad põhimõtteliselt kõik asjaosalised – mõni otseselt, mõni hillitsetult –, et jõutud pole kuhugi.

Võimuleppekõneluste võrdlus poliitilise lehmakauplemisega pole väga kohatu, aga igaühel on oma lehm ja igaühel on teiste lehmadele oma hind välja mõeldud. Kokkulepet ei sünni enne, kui kõik lehmad on üksteisele mõlemaid pooli rahuldava hinna eest maha müüdud.

Jätkuvalt takistab koalitsiooniläbirääkimisi Reformierakonna halb seis. Juhtparteil on küll riigikogu enamus, kuid mitte nii suur, et vaba käega saaks partnereid valida ja vajadusel taaskord kaksikliidu moodustada. Järele tuleb anda rohkem ja arvestada tuleb rohkemate arvamustega. Reformierakonna paradoksaalset nõrkust tajuvad väiksemad partnerid väga hästi ja tunnevad end seetõttu kindlalt, sest kaotada pole neil suurt midagi, isegi kui esimese hooga opositsiooni jäädakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles