Kahtlane äri: auto müüdud, aga raha pole

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mediaauto OÜ pole autoturul uustulnuk – ettevõte loodi kaheksa aastat tagasi.
Mediaauto OÜ pole autoturul uustulnuk – ettevõte loodi kaheksa aastat tagasi. Foto: Ants Liigus

Läinud aasta oktoobris oma sõiduki Mediaauto OÜ-le komisjonimüüki usaldanud Irina pidi koledal kombel pettuma. Ettevõte tegi masina talle teatamata rahaks ja hoidub raha maksmisest ka nüüd, kolm kuud pärast tehingu toimumist, kui müük juhuslikult ilmsiks tuli.

“See jama käibki niimoodi: ta (Mediaauto OÜ juhataja Oleg Veliki – A. P.) lubab, et maksab mulle homme. Järgmisel päeval ei võta ta telefoni vastu. Kui saan ta juhuslikult kätte või käin parklas, ütleb ta, et maksab, aga oodaku ma natuke. Aga kui kaua ma ootan siis?” kirjeldab Irina, kel on enda kinnitusel sellest lollitamisest ja jooksutamisest närvid juba täitsa läbi ning süda rütmist väljas.

Võib-olla ootaks Irina tänase päevani heauskselt, mil müügiplats tema 2006. aasta Ford Mondeo rahaks teeks. Nagu kokkulepe jäi, 3500 euro eest, millest müüja saaks teenustasuna 100 eurot. Irina, kes ise platsil autot vaatamas ei käinud, arvas sõiduki endiselt müügis olevat seetõttu, et veel märtsi alul rippus veebis Mediaauto pandud kuulutus, milles pakuti Irina autot 3750 euroga müüa.

Irina usub, et kuulutust hoidis ettevõte üleval vaid tema lollitamiseks. “Kui vaatan, et kuulutus on alles, ei ole järelikult auto maha müüdud, aga kui näen, et kuulutust ei ole, olen kohe kohal,” kahtlustab Irina sihilikku jälgede varjamist.

Kevadel hakkas auto, mille Irina ajutiselt kasutusele võtnud oli, koledal kombel lagunema. “Summuti oli roostetanud ja maha kukkunud ning igasuguseid trikke hakkas välja tulema,” loetles Irina põhjusi, miks tal tekkis mõte anda müügis olnud Ford hoopis mõnele automüügiettevõttele uue auto sissemaksuks.

Kütusepump või midagi

12. märtsil seadiski Irina sammud Pereauto OÜsse. Lepiti kokku, et Irina toob auto müügiplatsilt Pereauto esindusse, kus see ära hinnatakse ja uue auto sissemakseks võetakse.

Juba samal päeval suundus Irina Mediaauto müügiplatsile. “Lähen parklasse, autot pole,” ootas teda seal üllatus. Küsimuse peale, kus auto on, teatanud parklatöötaja, et auto on remondis. “Kas kütusepump või midagi,” ei mäletagi Irina täpselt, mis autol väidetavalt viga olnud.

Et Irina tahtis siiski oma autot kätte saada, võttis ta kõne Velikile. Too tunnistanud, et auto on maha müüdud, ja lubanud, et Irina saab raha nädala pärast, kui auto uus peremees kuskilt naaseb. Seda, et auto on tõepoolest omanikku vahetanud, kinnitatud hämmeldunud ja segaduses Irinale ka autoregistrikeskusest.

Raha ajab segaseks

Irina ootas. Nädal sai mööda, aga Veliki ühendust ei võtnud. Irina proovis talle helistada ja käis müügiplatsil Velikit otsimas, aga mees ennast näole ei andnud.

Laupäeval, 21. märtsil võttis Irina kaks sõbrannat manukatena kaasa ja läks taas parklasse, et Velikiga kokku saada. “Omanik muidugi ei tulnud jälle kohale, pidi haige olema või mida iganes,” ei saanud Irina ka seekord targemaks ja rikkamaks.

Kannatuse kaotanud Irina suundus üleeile avalduse kirjutamiseks politseisse, kus ta sai teada, et auto oli maha müüdud juba 19. detsembril. “Oleks auto märtsis müüdud, võinuks ju veel oodata, aga ta kasutas raha juba kolm kuud,” ei mahu selline nahaalsus Irinale hinge.

Ent veel samal päeval sai Irina Velikilt kõne. Mees pakkus välja, et helistab Irinale kolmapäeval kell üks, misjärel saadakse kokku ja siis saab Irina oma kauaoodatud raha.

Kolmapäeval Veliki kokkulepitud ajal ei helistanud ja Irina kõnedele ei vastanud. “Ma hakkan juba mõtlema, kas ta üldse on adekvaatne,” kardab Irina, et 3500eurone nõue on Veliki psüühikale pisut pahasti mõjunud.

Muidugi pole summa väike Irinagi jaoks, kes sellesama Ford Mondeo ostmiseks kolm aastat raha säästis. “Panin ilusti sada eurot iga kuu kõrvale, et seda raha korjata,” seletas Irina, kes nüüd automüüja kahtlaste manöövrite ja katteta lubaduste tõttu on ilma nii autost kui rahast.

Uued lubadused

Katsetele vaatamata ei õnnestunud ka toimetusel teada saada, kas tegemist on kuritahtliku ülelaskmise või halvasti läbi mõeldud ja kehvasti välja kukkunud äririski võtmisega.

Ettevõtte juhataja Veliki ei vastanud ööpäeva jooksul toimetuse kirjalikule arupärimisele, ei võtnud korduva helistamise peale telefoni vastu ega helistanud tagasi. Selgitusi ei soovinud anda ka ettevõtte palgaline, kes müügiplatsil oli.

Küll teadis Veliki, et toimetus juhtumi vastu huvi tunneb. “Ta helistas mulle ja palus, et artikkel ei ilmuks,” teavitas Irina eile. Ta tegi ettepaneku: ehk annaks loo avaldamisega kuni teisipäevani viivitada. “Ta lubas mulle homme raha ära maksta,” jäi Irina taas lubadusi uskuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles