Juhtkiri: Kuraditosinas koosseis Toompeal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Esmaspäeval tuleb esimest korda kokku vast valitud riigikogu, et anda ametivanne ja asuda Eesti elu paremaks muutma. Kui president Toomas Hendrik Ilves riigikogu XIII koosseisu avaistungile kutsus, ütles ta, et ootab “1. märtsil valitud parlamendiliikmetelt stambivaba mõtlemist ja tegutsemist, vajadusel uutmoodi otsustamist ning tarka pilku inimeste elujärje parandamiseks, julgeoleku hoidmiseks ja kindlustamiseks, hariduse ja riigireformi edendamiseks”.

Need on head soovid ja õigustatud ootus, sest päris suur hulk vanu kalu jäi riigikogust välja ja nende asemele astus tänu valijate tahtele palju uusi tegijaid, rääkimata sellest, et nelja erakonna asemel jagavad suure saali toole omavahel nüüd kuus parteid. Loodetavasti toovad värsked jõud, eriti Vabaerakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), kaasa just seda stambivaba mõtlemist ja uutmoodi otsustamist, millest kõneles president Ilves.

Pärnumaa valijaid esindavad riigikogus Toomas Kivimägi ja Jüri Jaanson Reformierakonnast, Kadri Simson Keskerakonnast, Indrek Saar Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast, Andres Metsoja Isamaa ja Res Publica Liidust ja Mart Helme EKREst. Kuuikust kolm – Kivimägi, Metsoja ja Helme – on debütandid, kes esimese hooga peavad muutunud rolliga harjuma ja tööga tutvuma. Sisseelamiseks ei jää küll palju aega, sest valijad ootavad muutusi. Ja kui koalitsioon paika saab, oleks riigi- ja haldusreformist vaikimine suur pettumus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles