Linnade linnuvaatluse võitis Pärnu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
88 Pärnu vaadeldud linnuliigi hulgas oli ka linavästrik. Foto on illustreeriv.
88 Pärnu vaadeldud linnuliigi hulgas oli ka linavästrik. Foto on illustreeriv. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Pühapäeval toimunud 14. linnade linnuvaatluspäev tõi 18 linna linde jälgima 119 huvilist.

Kui osalejate arv oli võrreldav mullusega, siis nähtud liikide arv oli rekordiline. Huvilistel õnnestus linnades üles leida koguni 116 linnuliiki. Kõige pikemad liiginimekirjad saadi ootuspäraselt rannikuäärsetes linnades.

Seekordse sõbraliku mõõduvõtmise võitis Pärnu, kus märgati 88 linnuliiki. Järgnesid Tallinn 82 ja Haapsalu 81 liigiga. Sisemaalinnade arvestuses oli taas parim Tartu, kus nähti-kuuldi 76 linnuliiki. Viiendaks jäi tänavu Kärdla 63 liigiga.

Üheski linnas pole selle linnuvaatlusürituse ajaloos varem üle 80 linnuliigi vaadeldud. Samuti on rekordiline Tartu tulemus sisemaalinnade arvestuses. Pikad liiginimekirjad ei peegelda küll linnade linnurikkuse suurenemist, vaid soojast varakevadest tulenevalt meie aladele jõudnud rändlindude rohkust.

Ässliike ehk neid, keda vaadeldi vaid ühes linnas, oli tänavu 14.

Pärnus nähti ansana tõmmuvaerast, punakurk-kauri ja liivatülli.

Haapsalus pandi ainsana kirja Kanada lagle, Tallinnas hahk, hallpõsk-pütt, hüüp, nõmmelõoke ja hangelind, Tapal vesipapp, Tartus tuuletallaja ja tait ning Valgas hõbehaigur ja metstilder.

Muud põnevamad liigid, mis vaatlejatele silma jäid, olid teder (esines 2 linnas), laanepüü (2), laanerähn (2), tamme-kirjurähn (5), värbkakk (2), jäälind (3) ja roohabekas (3 linnas).

Võistkondi osales seekordsel linnade linnuvaatluspäeval koguni 45.

Ligikaudu pool vaatlejaist eelistas ökovaatlust, mille käigus liigeldi jalgsi või jalgrattaga. Kõige enam linnuliike vaatlesid Margus Ellermaa ja Andrea Maier (82 liiki, Pärnu) ja Alpo Koukila, Marko Valker, Tarvo Valker, Hille Viigipuu (77 liiki, Haapsalu). Mõlemad vaatlusrühmad liikusid vaatluspäeva raames vaid jalgsi.

Eesti ornitoloogiaühingu teatel toimub linnade linnuvaatluspäev ka järgmisel aastal märtsi viimasel pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles