Kas šiiidid on hullemad kui hullude kalifaat?

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Kesk- ja Lähis-Ida probleemide lahendamine võtab ahhetama. Iraani tuumaprogrammi ehk šiiitide tõttu on ühise laua taga USA, Venemaa, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia ja Euroopa Liidu välisministrid, šiiitide režiimi Süürias üritab juba neljandat aastat kukutada 50 valitsuse koalitsioon, millest enamik on Euroopast.

Ometi ründasid USA torne 9/11 ikkagi sunniidid ja Afganistanis-Iraagis sõdimine on käinud nende vastu. Mullu sündis koguni sunniitide kalifaat (ISIL), millega sõdib 35 valitsust, enamik Euroopast. Ja nüüd ööl vastu 25. märtsi sekkus Saudi Araabia Jeemenis rulluvasse kodusõtta ning peatselt võib selles osalejate arv tõusta kümnelt 22-le. See on jälle sunniitide sõda šiiitide vastu, kus osalised küll vaid moslemi riigid (Araabia Liiga liikmesmaad), ent sõditakse enamasti lääneriikidelt ja vähemas osas Venemaalt saadud relvadega.

Öeldut kokku võttes on tekkinud olukord, kus USA, EL, Venemaa jt püüavad oma inimeste eluga riskides piirkonnas konflikte lahendada, nende kohalikud liitlased ja poolliitlased loovad aga konflikte juurde! Asja püütakse küll põhjendada väitega, et Jeemeni rannikul liikuvat naftatankerid, ent kalifaadi aladel ju toodetakse naftat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles