Arenduskeskus loodab ettevõtete tehnoloogiat edendada

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keevitusrobot ASi Stram vooditehases.
Keevitusrobot ASi Stram vooditehases. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Neliteist Eesti ettevõtet on moodustanud innovaatiliste masinaehituslike tootmissüsteemide tehnoloogia arenduskeskuse (IMECC), et koos Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste ja IT-firmadega oma tehnoloogiat arendada.
 

IMECC saab arendustegevuseks kulutada üle 120 miljoni krooni Euroopa Liidu ja Eesti riigi raha, vahendas "Aktuaalne kaamera".

IMECCi kuuluvad firmad asuvad peamiselt Tallinnas, selle läheduses ja Pärnus. Neljapäeval kohtusid konsortsiumi ettevõtted Pärnus Strami metallmööbli vabrikus, kus töötab keevitusrobot, mis selle täpsust nõudva töö mitme inimese eest ära teeb.

"Jaa, meil on üks selline innovatiivne lahendus konkreetsele keevituse tootmisprotsessile, mis ei hõlma ainult automatiseerimist, vaid ka selle protsessi sisulist kontseptuaalset lahendust, mis on juba päris kõrgelt arenenud tehnoloogiat kasutusele võtnud," rääkis Strami metallmööbli vabriku tegevjuht Marko Kokla.

"Temaatika on tegelikult see, kuidas arendada ja tõhustada protsesse ettevõtetes, nii tehnoloogilisi kui äriprotsesse, selle tõttu ei ole tegelikult piiranguid, et meie konsortsiumis peaksid olema ainult metalliga seotud ettevõtted," ütles IMECCi juhatuse esimees Jüri Riives.

Majandusminister Juhan Parts ütles, et tehnoloogia arenduskeskustel on nii lühiajalisem kui pikaajalisem mõju.  

"Ma arvan, et see pikemaajalisem mõju, mida näeme loodetavasti viie kuni kümne aasta pärast, kus tõepoolest meie teadlaste, inseneride ja ettevõtjate potentsiaal töötavad ühes suunas. See on võtmeküsimus," sõnas minister.

Pärnu firmadest kuulub konsortsiumi veel Ailse Technic ja AQ Lasertool, üle 160 töötajaga ettevõte Pärnu piiril Audru vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles