Pärnus peetakse täna linna sünnipäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu päeva tähistamine. Arhiivifoto.
Pärnu päeva tähistamine. Arhiivifoto. Foto: Ants Liigus

Täna peetakse suvepealinnas Pärnu päeva, mida tähistatakse traditsiooniliselt esimesel ülestõusmispühal. See on linna suurejooneline sünnipäev, mis tutvustab linna ajalugu, meie oma asju, on kogu päeva vältel täis meelelahutust ja pakub lahedat äraolemist ning tegevusi kogu perele.

Pärnu päeva avaüritus toimub Pärnu linnagaleriis keskpäeval näituse "Pärnu pildil" avamisega. Näitusel saab Pärnut pildil imetleda läbi mitme sajandi, eksponeeritud on tuttavad, vähemtuttavad ja ka unustatud linnavaated kunstnike silme läbi. Kindlasti pakub näitus üllatusi ja taaskohtumisi linnaga linnaelanikele ja -külalistele.

Vahetult enne sünnipäeva avamist pakuvad Grillfest ja Pärnu linnavalitsus Pärnu päeva ning suure paastu lõppemise puhul Pärnu Keskuse esisel Martensi väljakul Rakvere suurt ehtsat Eesti siga otse BBQ ahjust. Grillmeister on Eesti grilliliidu liige Meelis Meedla Pärnumaalt.

Pärnu päeva tähistatakse spordihallis sportlikult, keskendudes liikumisele ja tervisele. Suur saal on sel päeval spordiklubide rühmatreeningute päralt. Sportlikku päeva rikastab spordihallis oma kohalolekuga Pärnu Kahe Silla klubi, kutsudes kõiki aktiivseid vabas õhus liikuma. Pärnu päevale pühendatult on kevadised erihinnad Rannametsa luitejooksule ja võidupüha maratonile registreerimisel. Spordihalli väikeses saalis ootavad lapsi batuudid ja neil on võimalus sumomaadlust proovida. Kohal on näomaalija ja lustlik tegelane.

Pärnu päeval kutsub linn osa võtma fotoorienteerumisest jalgratastel. Tegu on igal aastal üha suuremat populaarsust koguva ettevõtmisega, millest ootame osa võtma nii suuri kui ka väikseid. Orienteerumiseks võib valida enda ja seltskonna jaoks sobivaima aja ja tempo - silmas tuleb vaid pidada, et orienteerumiskaarte saab alates keskpäevast ja need tuleb tagastada hiljemalt kell 18. Orienteerumise algus ja lõpp on Pärnu linnakodaniku majas (Nikolai 8). Kõik, kes toovad täidetud orienteerumislehe tagasi linnakodaniku majja, osalevad hiljem loosimises.

Pärnumaa keskkonnahariduskeskuses toimuvad planetaariumiprogrammid ja rohenäppude, meisterdamise, robootika ning arvutite töötuba. Mängitakse loodusteemalisi lauamänge ja nuputatakse. Keskuse parklas ja õuealal toimub moto pärastlõuna, mille raames tutvustatakse motoringi ja -tehnikat. Keskkonnahariduskeskuses on Pärnu päeval avatud lemmikloomaruum, talveaed ja uudistada saab linnumunade näitust.

Kodulinnaga tutvumiseks korraldab Pärnu giidide ühing kuus linnaekskursiooni, mis on huvilistele tasuta. Giidituur tutvustab Olev Siinmaa loomingut, Pärnu südalinna, Supeluse tänavat ja viib jalutuskäigule kujuteldavale keskaegsele linnamüürile. Ekskursiooni käigus saab teada, mida jutustab Suur-Jõe tänav Pärnu elust-olust minevikus ja tänapäeval. Üks ekskursioon on vene keeles ning selle teema on Pärnu kummitused ja vaevatud hinged.

Pärnu päeva puhul kutsutakse Pärnu restoranide nädala ja muusika-aasta puhul keha kinnitama ja muusikat kuulama Piparmünti, Ammende villasse, villa Wessetisse, Café Grandi ja Rannahotelli. Restoranides astuvad üles Frederik Küüts ja Johannes Eriste, Erko Niit ja Laura Junson, Ivo Leesar ja Lisann Aljaste, Marek Talts ning Vintage trio.

Muusikalist vahepala saab nautida kell 11.05 number 14 liini bussis suunaga haigla poole, kus toimub erakordne Piccolo Pelimanide kontsert. Kontserdi algus on peatuses Roheline.

Näitusi, näidendeid, töötube, tuure, viktoriine, mänge ja muusikat jagub veel Pärnu muuseumi, muuseumi ette ja uue kunsti muuseumi, linnakodaniku majja, Pärnu ingerisoomlaste kultuuriseltsi, Nooruse majja, Raeküla Vanakooli keskusesse, Vana-Pärnu kultuurikeskusesse, Endla teatri Küüni ja Maarja-Magdaleena gildi.

Pärnu päeval antakse raekojas pidulikult üle Pärnu linna teenetemärgid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles