Juhtkiri: Käibemaksukirves hotellide kohal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Sellest, mida vastse võimuleppega saavutada tahetakse, on päris palju juttu olnud, kuid sellest, millise osa riigieelarve raha eest seda kõike teha, on kõneldud vähem. Ühena sissetulekuallikatest, millest lubadusi katta, on Reformierakond, Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Isamaa ja Res Publica Liit arutanud majutusasutuste käibemaksu tõusu praeguselt seitsmelt protsendilt 20 protsendini.

Kui see plaan teoks saab, lööb see Eesti hotelliettevõtjaid väga valusasti. Kõige tugevam hoop tabaks eelkõige Pärnut, samuti Haapsalut, Kuressaaret ja Narva-Jõesuud. Tallinna ja Tartut, kus samuti väga palju hotelle ja muid majutusasutusi, ei jäta käibemaksutõus muidugi puudutamata, kuid neis linnades ööbib kuurortlinnadega võrreldes palju rohkem ärireisijaid, konverentsituriste ja teadlasi, kes veidi kõrgema ööbimishinna tõttu kohale sõitmata ei jäta. Seda enam, et sagedasti ei maksta majutusarveid oma taskust, vaid ettevõtte või grandi rahast.

Suvituslinnad, eelkõige Pärnu kui kõige suurem neist, sõltuvad puhkajatest ja see hulk reisijaid loeb raha küll, sest see on oma higi ja vaevaga teenitud. Ja kui Eestis puhkamine ebamõistlikult kulukaks osutub, asub siin külje all Läti, kus samuti leidub kauneid randu ja ilusaid parke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles