Eurooplaseks kasvamise teel

, eesti keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö- ja karjääriteemaline projekt viis Pärnu Vene gümnaasiumi õpilased Antverpenisse.
Töö- ja karjääriteemaline projekt viis Pärnu Vene gümnaasiumi õpilased Antverpenisse. Foto: Erakogu

Vene gümnaasiumi kakskümmend kuus õpilast ja kolm õpetajat viibisid Erasmus+ projekti „Job Quest in East and West“ raames kümme päeva Belgias. Partnerkool Stedelijk Lyceum Olympiade asub Antverpenis ja aastatel 2009–2011 sai üheskoos korraldatud esimene projekt, mille tegevused olid seotud Belgia ja Eesti legendidega.

Käesoleva koostööprojekti keskmes on töö- ja karjääritemaatika. Antverpenis jätkusid talvisel Pärnu-kohtumisel alanud noorte ühistegevused: eri elukutsete jaoks vajalike omaduste ja oskuste ning nende kujundamise viiside uurimine ja analüüs, infoleidmisoskuste arendamine elukutsete, ametite ja haridusvõimaluste leidmise kohta.

Lisandusid tegevused tööotsimise ja tööjõuturul konkureerimise teemal. Rühmatöödes tegeldi nimetatud oskuste edasiarendamisega: kust ja kuidas leida infot vabade töökohtade kohta, kuidas käituda tööintervjuul. Käitumist töövestlusel õpiti sel viisil, et mängiti läbi töövestluse situatsioone. Simulatsioonid võeti videosse ja neid analüüsiti projektikohtumise lõpul.

Õppekäigud Antverpeni tööbüroodesse ja vestlused sealsete töötajatega tõid just meie noortele enam selgust rahvusvahelise tööturu osas. Nii mõnelegi oli üllatus, et flaami keele oskuseta selles linnas tööd leida on raske.

Kuna viibisime maailma kõige tihedama raudteevõrguga riigis, oli kohapealseks transpordivahendiks muidugi rong. Partnerkooli õpilaste korraldatud ekskursioonid Brüsselisse, Bruggesse ja Genti laiendasid teadmisi ja silmaringi Belgia kohta. Tähelepanu köitsid nii Brüsseli vanalinn kui Gent, mis on säilitanud oma kauni keskaegse arhitektuuri. Brugget, kunagist Hansa Liidu keskust, nimetatakse aga Põhjamaade Veneetsiaks ja Belgia üheks kaunimaks linnaks.

Ja muidugi Antwerpen kui maailma üks tähtsamaid sadamalinnu ja teemandikaubanduse keskus. Multikultuurne suurlinn pakub Pärnu-sugusest väikelinnast saabunule peale põnevate vaatamisväärsuste tõelist rahvaste Paabelit. Seal oldud aeg ja peredes elamine andsid Pärnu Vene kooli noortele väärt kogemuse eurooplaseks kasvamise teel, nagu märkis ka Antwerpeni abilinnapea oma tervituskõnes kohtumisel projektimeeskonnaga ajaloolises raekojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles