Dan Bogdanov: Oluline pole arvuti tundmine, vaid väärtus, mida sellega lood

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnus kasvanud Eesti informaatika tippteadlane Dan Bogdanov pälvis aasta lõpus kõrge riikliku autasu, Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Tehnoloogiaettevõte Cybernetica, kus 33aastane mees töötab, sai mullu Eesti aasta kaitsetööstusettevõtte tiitli.

Teadus- ja arendusettevõtte Cybernetica AS saavutuste nimekirja kuuluvad näiteks e-valimised, ID-kaardi tarkvara, eTolli, X-tee, e-politsei ning teiste avaliku sektori e-süsteemide loomine.

Cybernetica meeskond töötas Bogdanovi juhtimisel välja andmetöötlussüsteemi Sharemind. See programm pälvis maailmaski tähelepanu. Näiteks on USA kaitseministeeriumi alluvusse kuuluv aastakümneid keerukaid teadusprojekte juhtiv agentuur DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) viimase nelja aasta vältel tellinud Cyberneticalt arendustöid USA valitsusasutuste tarvis. Militaarvaldkonnas pole Eesti teadus- ja arendustöös varem võrreldavat koostööd tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles