Pärnakas toob turule köögiviljavormid

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkursil “Ettevõtlik pärnakas” osalev Olav Karulin proovib südame- ja tähekujuliste köögiviljavormidega aiakauba turule murda.
Konkursil “Ettevõtlik pärnakas” osalev Olav Karulin proovib südame- ja tähekujuliste köögiviljavormidega aiakauba turule murda. Foto: Urmas Luik

Pärnakas Olav Karulin usub, et peagi kasvavad Eestimaa koduaedades, kasvuhoonetes ja aiandites tuhanded südame-või tähekesekujulised kurgid-tomatid.

Et see nõnda läheks, tahab Karulin plastist aedviljavorme tootma hakata.

Karulin ei ole ise hingelt üldse kärner, nagu võiks eeldada, vaid on omaütlust mööda “innovaatiliste asjade koguja”, sest mis need aedviljavormidki muud on kui puhas innovatsioon.

“Mulle meeldivad kangesti asjad, mida teistel ei ole,” alustab Karulin juttu sellest, kuidas ta kentsakate viljavormideni jõudis.

Eelmisel kevadel jäid e-kaubandusega leiba teenivale mehele internetis silma Buddha-kujulised pirnivormid.

Buddha moodi pirnid mõjusid sedavõrd inspireerivalt, et pärnakas otsis veebist, kas on vorme ka teistele viljadele, ning sattus hispaanlaste toodetud kurgi- ja tomativormide peale.

Karulin tellis satsi kergest läbipaistvast plastist vorme ja tõdes, et need lahedad vidinad on meil tundmatud – neid võiks lausa ise toota.

Edasine, nagu klassikud ütleksid, on ajalugu ja aedviljavormide tootmine on reaalsuseks saamas.

Vorm ümber ja valmis!

Et Karulin ei ole pelgalt ideede-, vaid ka tegudeinimene, läks ta oma äriplaaniga konkursile “Ettevõtlik pärnakas”. Selle sammu võttis ta ette lootuses võita konkursi peaauhind 3000 eurot, mis kuluks ära köögiviljavormide seeriatootmise käivitamiseks.

Plastvormide toorikuid hakkab valmistama Tallinnas tegutsev ettevõte, kuid poole meetri kuni ühe meetri pikkused südame-või tähekujulised plastlatid lõigataks õigesse formaati Pärnus, pakendatakse siin ja paisatakse siis üle Eesti müüki ehk plastvormide pakendile läheks tootjakohana kirja Pärnu.

Karulin ise ei ole vormi sees kurke kasvatanud, sest pidas paremaks usaldada see töö asjatundjatele.

Vigurkurke on talle prooviks kasvatanud Järvamaa köögiviljakasvataja Kuido Paimla ja neil päevil katsetab vorme kujundtomatite kasvatamisel OÜ Weiss Aiand.

Ebatavalise kujuga viljade saamine käib väga lihtsalt: vorm tuleb pisikese vilja ümber panna ja kinnitada nurgast taime külge. Kinnitamiseks on 30- ja 10sentimeetristel vormidel kaasas traadid ja vormidel otstes pisikesed augud.

Nelja-viie päeva möödudes on kurk vormi sees valmis ja vilja võib ümbrisest välja võtta. Seegi töö läheb kähku, sest korduvkasutatav vorm käib hõlpsalt kinni ja lahti.

Maitseb hästi

Esimese hooga ei saa ehk aru, et kurk on tavapärasest erilisema kujuga. Kuid viljast viile lõigates ilmneb, et vorm on kurgi loomulikku ümarat kuju omatahtsi moonutanud.

Karulini kinnitusel saavad köögiviljad vormis kasvades söömisküpseks niisama kiiresti kui muidu ja on väga maitsvad.

Plastümbris vilja kasvamist ei pärsi ja Karulin ei ole ka kurgikasvatajalt kuulnud, et mõni vili ei oleks mingil põhjusel välja tulnud.

Iseäranis hea meelega pistavad vigurvilju nahka lapsed. Tomati- või kurgiviilude eriline kuju on ju nutikas viis meelitada köögiviljade manu mudilasi, kes muidu tervislikust kraamist lugu ei pea.

“Mu oma lapsed on küll kinnitanud, et südamekujuline kurk on ilus ja maitseb palju paremini,” räägib Karulin.

Vormidega võib julgelt eksperimenteerida ka teiste aiasaaduste kallal.

“Minu idee, mida ma küll sel aastal teoks teha ei jõua, on panna vormi kõik, mis maa peal kasvab. Näiteks suvikõrvitsa,” teatab Karulin, kel jagub ka ideid, kuidas vorme edasi arendada.

Kui praegu saab vormidega teha eelkõige õrnemale soole meelepäraseid köögiviljasüdameid ja -tähekesi, siis edaspidi võiks tootevalikusse lisanduda midagi mehisemat. Näiteks mõni lihtsam autokuju ja kas või hulknurksed vormid.

“Ja siis kolme aasta pärast tulen välja uudistoote – ümmarguste kurgivormidega, kuna kõik on vahepeal jõudnud ära unustada kurkide loomuliku kuju,” naerab leidurist ettevõtja.

Samuti kavatseb Karulin täiustada ümber vormi käivat klambrit, mis suruks kiirelt paisuva vilja kindlamini vormi ja annaks talle veelgi konkreetsema kuju.

Vormidele on järjekord

Karulin tegi vormide kasutamisest õppevideo ja see kogus tema asutatud vormifirma Trewe Facebooki lehel kahe päevaga enam kui 10 000 vaatamist.

Tohutu huvi näib valitsevat ka viljavormide vastu. Poolesajast vormikomplektist debüütpartii müüs Karulin läbi vaid kahe päevaga. Komplektis on neli vormi: kaks kurgile ja kaks tomatile.

Teine partii, samuti 50 komplekti, on juba ette maha müüdud.

Karulin on põhjalikult kodumaal ja naaberriikides turgu uurinud ning teab kinnitada, et enne teda valitses aedviljavormide osas Baltimaades ja Põhjamaades tühjus.

Et keegi võiks oma viljavormidega kõrvale trügida, pärnakas ei pelga.

Karulin on tootmise käivitamisega lõppfaasi jõudnud ja äriplaanile ettevõtluskonkursi käigus kõvasti lihvi andnud. Oma toodangu peamiseks sihtrühmaks peab ta aiapidajaid, kes tahavad koduaias näppu mullas hoida, ja teisigi, kes ehk muidu kasvuhoones või peenramaal taimedega jännata ei viitsiks.

“Mure usinatest aednikest vanavanematele jõulukingituste leidmisega algab reeglina pärast jaanipäeva. Tavaliselt on neil kõik juba olemas ja siis ongi vahva üllatada neid tomati- ja kurgivormidega,” pakkus Karulin.

Vormidega mässamine muudab saagi saamise lõbusamaks, rääkimata viljaviguritega salatitest-võileibadest.

“Aianditele on vormidega tegelemine pigem tülinaks,” arvab Karulin. “Samas, kui restoranid dekoratiivseid vilju tahavad, tasub nende suuremal arvul kasvatamist kaaluda. Natuke mängimist nendega muidugi on, sest iga vorm tuleb ju ükshaaval taime külge riputada ja hiljem ära korjata.”

Pärnakas on kuulanud maad suurtes aianduskaupa müüvates jaeärides ja loodab, et järgmiseks aiahooajaks on Eestis toodetud kurgi- ja tomativormid neis müügil.

Seniks tuleb vorme nõutada e-poest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles