Õpilased näitasid öösel oma ohutusalaseid oskusi

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede öösel toimus Pärnumaal Paikusel gümnaasiuminoortele mõeldud võistlusmäng ÖÖ KEAT, kus elulisi ülesandeid lahendas 11 tiimist kõige paremini Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi võistkond.

ÖÖ KEATi üks korraldajaid, Pärnu noorsoopolitseinik Keiju Püvi selgitas, et ÖÖ KEAT on gümnaasiumiõpilaste viieliikmelistele võistkondadele mõeldud ohutusalane võistlusmäng, mis Pärnumaal toimus esimest korda, kuid tulevikus hakkab korduma igal aastal maakonna ise nurgas.

„Üritusel saavad noored rohkem teada ohutuse kohta ja näevad, mis võib teatud olukordades juhtuda ja kuidas siis käituda,“ ütles Püvi.

Päästevesti pugemine batuudil

Nii pidid võistkonnad mängus läbima vastavalt ajakavale ja kaardile 13 kontrollpunkti, kus tuli lahendada elulisi ja lõbusaid ülesandeid, mille olid välja mõelnud politsei koostööpartnerid. Igaks ülesandeks oli aega 13 minutit.

Veeohutuse punktis näiteks pidid noored kinnisilmi saama selga päästevesti batuudil olles, samal ajal kui sellel hüpati. Selline tegevus simuleerivat öist tormist merd.

Politseikooli staadioni kõrval tuli võistlejail teha rattaga pimedas vaid rattatulede valgel vigursõitu, sest enamasti sõidetakse samades tingimustes rattaga õhtutigi.

Punane Rist lasi osalejail demonstreerida esmaabi andmise oskust, kohalikud jahimehed aga ära tunda topiste ja nahkade järgi loomi-linde.

Üsna meeleolukaks kujunes päästeameti ülesanne. Ameti ennetustöötajad lasid ühe ruumi suitsumasinaga tossu täis ja noortel tuli suitsusest ruumist süttimisohtlikke esemeid otsida. Need leitud, viidi võistlejad pimedasse tuppa, kus nad pidid omale selga ajama päästjate täisvarustuse.

Et ülesanne polnud kergete killast, tõestas tõik, et nii mõnigi pani saapad valesti jalga. Ühel noormeestest õnnestus koguni päästjate tunked tagurpidi selga tirida.

Peale selle said noored proovida märulipolitsei vormi, läbida näitliku miinivälja ja lasta õhupüssist. Tehti muudki põnevat.

Lihvisid oskusi

Võistlusel osalenud Pärnu Koidula gümnaasiumi noored hindasid ettevõtmise nii ägedaks kui vajalikuks. „Kindlasti on see kõik tulevikus kasuks,“ märkisid võistkonna liikmed. „Saime näiteks teada, et Eestis ei ole raudteel ühtki valgustatud ülekäigukohta.“

Ürituse teise korraldaja, Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Üllar Küti teatel toimub Eestis 6. klasside õpilastele projekt „Kaitse end ja aita teist“. Projekti raames läbivad kuuendikud ohutuskoolituse ja võistlevad hiljem laagris, kus näitavad, mis neile tundides külge on jäänud.

„Needsamad noored, kes siin võistlevad, on ju kunagi 6. klassis käinud, läbinud koolituse ja osa neist käinud laagrites,“ rääkis Kütt. „Nüüd on hea vaadata, mis neile on sellest ajast meelde jäänud ja mida nad on juurde õppinud.“

Võistlusmäng kestis 21–3 ja see aeg valiti seepärast, et noored kipuvad nimelt sel kellaajal olema aktiivsed. „Selles vanuses noortel on suurem tõenäosus sattuda igasugustesse õnnetustesse, probleemidesse või ohtudesse just sellisel kellaajal, nagu see võistlus praegu toimub,“ ütles Kütt.

Et noored tõesti ohutut liiklemist õpiksid, tuli kõigil kanda helkurvesti ja omada valgusallikat. Samuti pidid kaasas olema laetud akuga mobiiltelefon ja esmaabivahendid.

Kui kõik punktid läbitud said, selgus, et kõige paremini said hakkama Pärnu-Jaagupi noored. Teise koha pälvis Koidula gümnaasiumi tiim ja kolmandaks tuli Pärnu ühisgümnaasiumi esimene võistkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles