Kontserdisarjas kõlab esiettekanne

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sosnitski.
Sven Sosnitski. Foto: Pärnu Ooper

Laupäeval, 25. aprillil kõlavad Pärnu Eliisabeti kirikus kontserdisarjas Musica Sacra sopran Kai Kallastu ja Andrus Kallastu (elektroonika) esituses teosed sopranile ja elektroonikale.

Kontserdil on esiettekandel Sven Sosnitski teos „Kauge maa laul“, mis põhineb inglise poeedi Lord Byroni poeemil „Pimedus: kauges tulevikus on meie kustuv Päike elu maal võimatuks muutnud“.

Viimane inimene vaatab keset tühjust üles, et lausuda viimased sõnad. Kaija Saariaho teose "Lonh" muusikasse on põimitud fragmente keskaegse trubaduuri Jaufré Rudelini oksitaanikeelsest luuletusest, mis kõneleb kaugest ja kättesaamatust armastusest. Igatsuse objekt on abstraktne ja saavutamatu, igatsus ise aga isiklik ja füüsiline. Lubawa Sydorenko "Valge ingel" on süntees sonoristlikest kõladest ja filigraansest sopranipartiist. Puhast energiat kiirgavas teoses kohtuvad maised ja kosmilised sündmused.

Helilooja Sven Sosnitski on õppinud Eesti muusika- ja teatriakadeemias Margo Kõlari ja Tõnu Kõrvitsa käe all. Tema loomingu hulgas on kammer-, elektroonilist, orkestri- ja filmimuusikat ning heliinstallatsioone. Ta on aktiivselt tegutsenud mängu- ja animafilmide helirežissöörina. Aastal 2011 jõudis tema ansambliteos "Solara" rahvusvahelisel heliloojate rostrumil Viinis alla 30aastaste heliloojate kategoorias soovitatud teoste hulka. Aastal 2012 pälvis ta Eesti rahvuskultuuri fondi aasta debüüdi preemia. Tema teoseid on esitatud ja üle kantud Eestis, Šveitsis, Saksamaal, Hollandis, Itaalias, Austraalias, Uus-Meremaal, Serbias ja Ameerika Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles