David Samoilovit mälestades

, õpetaja-metoodik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vene gümnaasiumis oli luuletaja David Samoilovile pühendatud üritus - lugemised.
Pärnu Vene gümnaasiumis oli luuletaja David Samoilovile pühendatud üritus - lugemised. Foto: Erakogu

Pärnu Vene gümnaasiumis olid 17. aprillil David Samoilovi lugemised, mille korraldasid 5.–12. klassi õpilased ja vene keele õpetajad.

23. veebruaril 2015 oli David Samoilovi surma-aastapäev, 1. juulil on tema 95. sünniaastapäev.

David Samoilov oli 20. sajandi üks parimaid luuletajaid, tema looming ei ole veel lõpuni avastatud. Aastatel 1976–1990 elas David Samoilov Pärnus Toominga tänaval ja ta on maetud Pärnusse. Meie linn on olnud poeedile inspiratsiooni allikas. Luuletaja armastas merd, imetles Rannapargi ilu, jalutas Pärnu linna vanadel tänavatel, mis säilitasid ajaloolist hõngu. Eestis ilmus David Samoilovi kuus luulekogumiku, üks nendest eesti keeles.

David Samoilov polnud ainult luuletaja, vaid ka tõlk, kes tõlkis vene keelde Lydia Koidulast kuni Paul-Erik Rummoni. Samoilovi sõprade seas oli palju eesti luuletajaid ja kirjanikke, nagu Leon Toom, Dagmar Normet, Ellen Niit, Jaan Kross jt. Kross kirjutas, et Samoilovis võlusid teda sügava kultuuri ja mõtete värskuse loominguline süntees ning elegantne huumor.

David Samoilovile meeldis suhelda noortega. Ta külastas tihti Koidula gümnaasiumi, kohtumised poeediga toimusid ka 7. põhikoolis ja 3. keskkoolis. Luuletaja suhtles õpetajategagi, luges oma luuletusi, vestles vene kirjandusest. Niisugune suhtlemine ei olnud formaalne ja jättis inimestele sügava mulje.

Sellest ja veel paljudest asjadest räägiti David Samoilovi lugemistel. Õpilased tutvustasid esitlusi, lugesid poeedi luuletusi, 1. klassi õpilased aga esinesid Samoilovi näidendiga  „Elevandipoeg läks õppima“ (õpetaja Tatjana Strelovskaja).

Rõõmustas see, et David Samoilovi lugemistest võtsid osa Koidula gümnaasiumi õpilased koos õpetaja Viive Korbiga ja ühisgümnaasiumi õpilased õpetaja Sarmite Tammekiviga. Samoilovi luuletused kõlasid nii vene kui eesti keeles.

Külaliste seas olid Pärnu kirjandusklubi Nadežda luuletajad.

Lugemistel kõlasid Samoilovi luuletustele kirjutatud laulud ja poeedi hääle helisalvestus, näidati videoid ja pilte luuletajast, mille oli teinud Koidula gümnaasiumi kauaaegne vene keele õpetaja Viktor Perelõgin ajavahemikus 1970–1980. Fotograafina jäädvustas ta episoode luuletaja elust Pärnus. Viktor Perelõgini haruldased fotod ja lühifilmid on hindamatud David Samoilovi elu ja loomingu õppimisel.  

Meid kõiki ühendab mälestus poeedist, kelle loomingu kaudu Pärnu on sisse kirjutatud 20. sajandi luuleajaloosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles