Pillerpallis tehakse südamele rõõmu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamenädal Pillerpalli lasteaias: värske mahl on terviseks.
Südamenädal Pillerpalli lasteaias: värske mahl on terviseks. Foto: Erakogu

Aprillikuu on Eestis traditsiooniliselt pühendatud südame tervisele.

Pärnu linnas on mõeldud koolieelikute ja erivajadustega laste südame tervisele ja liikumisharjumuste kujundamisele ürituste kaudu. Pärnu koolispordiliit ja linna lasteaedade terviseedenduse ning ühendus eriõpetus lasteaias korraldas sportlikud mängupäevad Pärnu spordihallis. Koolieelikud andsid endast parima spordipäeval „Liikuda on vahva – liikuda on hea!“, erivajadustega lapsed lustisid Sipsiku ja tema sõpradega.

Ka Pärnu lasteaias Pillerpall toimus traditsiooniline südamenädal, mille eesmärk on lastele teadvustada, kui tähtis elund on süda ja kuidas me saame oma südant hoida. Kuna sellel aastal toimus rahvusvaheline häälepäev südamenädalal, pöörasime tähelepanu hääle olulisusele eri eluvaldkondades.

Kuna südamehaiguste üks riskitegur on vähene liikumine, oli eelmisel nädalal hea lastega ennetustööd teha. Koostöös lasteaia tervisemeeskonnaga, kuhu kuuluvad liikumisõpetaja Sirje Aoveer, tervishoiutöötaja Grete Vahter, muusikaõpetaja Jelena Savinskaja, majandusalajuhataja Mare Silman ning õpetajad Karina Kaugeranna ja Eha Kuter, pöörasime rõhku liikumisele ja tervislikule toitumisele. Terve nädal toimusid terviseüritused nii lastele kui ka personalile.

Igal hommikul koguneti saali, kus juhendaja eestvedamisel tehti mänguliselt hommikuvõimlemist. Lastele pakkus see palju nalja ja ergutust. Samuti pakuti kõigile lastele värskelt pressitud tervislikke mahlasid puu- ja juurviljadest. Koolieelikud imestasid, kui maitsev võib olla värskelt pressitud tomatimehu. Lapsed tegid ettepaneku kommi asemel juua üks tass värskelt pressitud mahla.

Kesknädalal toimus meie lasteaias doonoripäev, kus kõik julged, nii töötajad kui ka lapsevanemad, said loovutada verd Pärnu veretalitusele. 4–6aastased lapsed käisid verevõtmist uudistamas ning said teada, mis on doonorlus ja miks on vere andmine eluliselt tähtis.

Toimusid üritused, mis olid mõeldud personalile. Laste lõunauinaku ajal käisid agaramad kepikõndi tegemas, mis mõjus värskendavalt ja nii mõnigi leidis uue hobi. Osavõtt oli aktiivne. Päeva jooksul oli võimalik tervishoiutöötaja juures kontrollida oma tervisenäitajaid: kehamassiindeksit, vererõhku, kõhu- ja seljalihaste tugevust ja talje ümbermõõtu ning täita terviseteste, mis näitasid immuunsuse tugevust, kopsude tervist jne.

16. aprillil, rahvusvahelisel häälepäeval, kuulati ja matkiti 3-7aastaste lastega loomade ja lindude hääli. Lapsed õppisid tundma oma hääleaparaati, leidsid üles kõrisõlme, uurisid suu ehitust, õppisid õigesti hingama, mängisid keelemängu ja tegid mängulisi hääleharjutusi ning laulsid lemmiklaule. Tüdrukud ja poisid arutlesid, kus hääl moodustub, ja kuulasid oma häält. Lapsed said teada, kuidas hoida kurku tervena ja et laulmine ei olegi nii kerge. Neile meeldis uurida peegli ees oma suu ehitust ja oh üllatust – kurgus olid mandlid. Kuna teema pakkus lastele suurt huvi, peame vajalikuks häälepäeva tähistada ka järgnevatel aastatel.

Nädal lõpetati tervisliku ampsu päevaga, kus iga rühm sai kätt proovida maitsvate salatite tegemisel. Lapsed tõid kodust kaasa nii puu- kui ka juurvilju ja olid väga entusiastlikud ise salateid valmistama.

Südamekuule paneb punkti jüripäeva tõrvikuretk „Tunne puid“. Lasteaia ja toimetulekukooli ühisel traditsioonilisel ettevõtmisel mitte ainult ei joosta tõrvikutega ümber maja, vaid üritusel on ka hariduslik eesmärk – eelnevalt tuleb läbida õuealal kasvavate puude otsimismäng.

Iga-aastane südamenädal ja sellega kaasnevad üritused pakuvad kõigile rõõmu ja panevad südame kiiremini põksuma.

Ärgem unustagem, et jüripäeval peab iga inimene ühe kukerpalli tegema, muidu jääb selg haigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles