Liblika lasteaed õpetab lapsi loodust hoidma ja säästma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekt „Sõpradega loodust avastama ja hoidma“ Liblika lasteaias: filtreerime vett reoveepuhastusjaamas.
Projekt „Sõpradega loodust avastama ja hoidma“ Liblika lasteaias: filtreerime vett reoveepuhastusjaamas. Foto: Erakogu

Sel õppeaastal käivitus Pärnu Liblika lasteaias keskkonnainvesteeringute keskuse rahastatud projekt „Sõpradega loodust avastama ja hoidma“, mis toimub koostöös meie lasteaia, Rääma põhikooli ja Sindi lasteaiaga. Projekti raames on korraldatud ühiseid üritusi ja väljasõite.

Õppereis „Vesi linnaruumis“ viis kõigi kolme asutuse lapsi reoveepuhastusjaama, kus jälgisime põnevusega, kuidas suurtes basseinides toimus reovee järkjärguline puhastamine. Lastel oli uudistamist palju ja huvitav oli näha, kuidas lõpp-produktina alles jäänud muda kasutatakse mulla tootmisel. Lasteaeda ja kooli tuli külla keskkonnaameti spetsialist Merike Palginõmm, kes tegi koos lastega katseid, mille tulemusena saime teada, kuidas looduses on võimalik vett puhastada.

Liblika lasteaias käsitleti projektiga seotud rühmades vee teemat pikemalt. Pääsusaba rühma lapsed kontrollisid katsete abil, kas eri materjalidest esemed ujuvad või upuvad ning uurisid, kuidas tekib jää ja aur. Jälgiti vee ringkäiku looduses ning võrreldi kraavi-, kraani- ja vihmavett. Lapsuliblika rühma lapsed otsisid Eesti kaardilt veekogusid, tegid katseid vee ja taimedega ning üritasid vett sõelaga tõsta. Väikesed loodusehuvilised valmistasid veest, liivast ja mullast reovee, mida puhastati paberfiltrite abil. Rühma koostöös valmis tore akvaarium liiva, kivide, taimede ja teokarpidega.  

Järgmiseks ühiseks tegevuseks oli õppereis „Jäätmed ja nende taaskasutamine“. Sõitsime bussiga Rääma ja Paikre prügilasse. Kui prügi sorteerimine ei ole lastele enam eriline uudis, siis tohutu suur prügimägi, mille kohal palju kajakaid lendamas, ehmatas kõiki. Kuulasime, kuidas prügimäed aja jooksul muruga kaetakse ja prügimäe sees tekkiv gaas torudega välja juhitakse ning see rakendust leiab.

Üleeuroopalise jäätmetekke vähendamise nädala raames toimus Liblika lasteaias mardilaat, kus lapsed said koos vanematega osaleda taaskasutamise töötubades. Oli võimalus valmistada vanadest ajalehtedest uut paberit ja kududa kangastelgedel väikest vaipa. Meisterdamise töötoas sai vana sokk uue elu ja sellest valmis tore Lotte.

Talvel toimus lastevanematele kolmes asutuses taaskasutamise töötuba, kus Merike Palginõmm andis ideid, kuidas kasutatud asjadest uusi ja põnevaid esemeid meisterdada. Märtsis toimuski valminud esemetest näitus „Vana asja uus elu“. Näituse avamispäevaks oli töid kogunenud nii palju, et meie väikese maja trepikojad ja saal jäid uuskasutusesemetele kitsaks. Oma maja lastel ja lastevanematel oli võimalus uudistada eksponaate hommikul ja õhtul. Lapsed olid väga tähelepanelikud ja märkasid kohe, kui lisandusid uued tööd. Rääma kooli õpilased käisid samuti õpetajatega näitust vaatamas ja eriti meeldiv oli see, et koolilaste tööde autorite hulgas olid ka meie maja endised kasvandikud. Pärast meie lasteaeda liigub näitus Sindi lasteaeda.

Näituse pidulikule lõpetamisele olid kutsustud meie koostööpartnerid. Koos vaadati näitusel olevaid esemeid ja hiljem porgandit mekkides ja kasemahla juues sündisid juba uued taaskasutamise mõtted. Ikka jääb üle trikoosärke, mille ribadest võib patse punuda. Mis neist edasi teha? Kaaluti võimalusi ja juba sündiski loov idee valmistada patsidest vahendid, millega lapsed saaksid mängida ja mis mitmekesistaksid nende liikumistegevusi. Lepiti kokku, et kolme asutuse koostöös toimub järgmisel õppeaastal Rääma põhikooli võimlas spordipäev, kus lapsed võistlevad just enda valmistatud vahenditega.

Loodame, et loosung „Vanale asjale uus elu“ muutub meie kõigi elustiiliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles