Inimesed trügivad vägisi ehitusjärgus matkarajale

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puusepp Ardo Läänesaar ajab pooleli olevalt matkarajalt ära jalutajaid, kes ei pea keelusilte millekski.
Puusepp Ardo Läänesaar ajab pooleli olevalt matkarajalt ära jalutajaid, kes ei pea keelusilte millekski. Foto: Urmas Luik

Tervise Paradiisi taha Pärnu rannaniidule matkaraja ehitajad on kimpus inimestega, kes keelumärke ja tõkkeid eirates vägisi pooleli olevale rajale jalutama tikuvad.

600meetrine 400 puitvaiale toetuv laudtee on küll täispikkuses valmis, kuid puudu on suurem osa käepiirde ja jalgealuse tee vahele jäävast kuumtsingitud metallvõrgust.

See tähendab, et mitme meetri kõrguselt matkarajalt alla prantsatamast ei hoia miski.

Ohtlik on ka raja keskel lõuka kohal paiknev seitsmemeetrine vaateplatvorm, millest on pooleldi valmis maapinnast nelja meetri kõrgusele küündiv esimene tasand.

Ehitusjärgus platvormil puuduvad turvapiirded ja siit alla kukkumine võib juba tõsiselt lõppeda.

Ohtlik tegevus

Üleeile kolleegiga rajal töötanud puusepp Ardo Läänesaar kirjeldas mõne päeva tagust juhtumit, kus üks noor ema upitas kangelaslikult neli väikest last piirdest üle pooleli olevale rajale.

“Lastele käis omal jõul rajale ronimine üle jõu, aga kui ema oli nad laudteele aidanud, panid kõik lapsed padinal jooksma,” kirjeldas Läänesaar. Teda pani imestama, kuidas täiskasvanud inimene nii jultunult keeldu eirab ja laste turvalisuse ohtu seab.

Matkaraja valmimistähtajaks on 1. juuni, seega ei ole ehitise lõpliku valmimiseni teab kui kaua aega jäänud. “Siis jalutage, palju jõuate, aga praegu palun laske meil tööd teha,” sedastas Läänesaar.

Rohkem kui fakt, et jalutajad nende tööd segavad, häirib matkaraja ehitajaid asjaolu, et kui midagi ehitusel juhtub, lasub vastutus neil, mitte omavolitsejatel.

Matkarada ehitatakse linnalehmade projekti raames. Projekti juhtiv Bert Holm keskkonnaametist on ehitajate murega kursis ega suuda mõista, miks inimesed ei malda raja valmimiseni oodata.

“Paraku ronivad paljud ranna piirkonna külastajad hoiatavatest siltidest hoolimata jalgsi, ratta ja koeraga pooleli olevale laudteele. Ehitajad on hämmingus, kuidas inimesed tahtlikult hoiatusi ja füüsilisi tõkkeid eiravad ning turnivad laudteele, pannes ennast sellega ohtu,” rääkis Holm.

Töömeestel on käed-jalad tööd täis, nad ei jõua valvata, et keegi kusagilt rajale ei tükiks.

“Kogu raja ulatuses pole veel piirded valmis, torni jalutustasand on nelja meetri kõrgusel, sealt alla kukkudes võivad tagajärjed olla üsna kurvad ja siis on süüdi ehitajad, mitte kukkujad ise. Siin-seal on jalutustasandile ladustatud ehitusmaterjale või tööriistu, mille otsas võib ennast vigastada,” lausus Holm.

Peale selle varastasid “loodusenautijaist” jalutajad ehitajate mootorsae väärtusega üle 500 euro.

Võõras, hoia eemale!

Nii imelik, kui see ka pole, astuvad keelust üle igas vanuses promeneerijad. Hommikuti turnivad ehitusjärgus rajal kooliõpilased. Noori tikkus sinna juba siis, kui jalgteel olid lauad pooleldi lahti ja rajal liikumine seetõttu eriti ohtlik.

“Rahumeeli lasid mööda talasid edasi-tagasi. Mul oli seda vaadatagi hirmus,” meenutas Läänesaar, kes on sunnitud põhitöö kõrval iga päev omavolitsejaid korrale kutsuma.

Ära ajamisest ei olevat suurt tolku. “Kehitavad õlgu, lähevad pisut eemale ja tulevad natukese aja pärast tagasi,” kirjeldas puusepp tüüpolukorda.

Läänesaar on olnud tunnistajaks ka eakamate jalutajate katsetele tõkkepuu alt rajale pugeda ja laudisel sõitvaid jalgrattureid näinud.

Ehitajate märkuste peale ei kosteta suurt midagi. “Enamasti keeratakse selg ja minnakse minema, aga mõni jalutab meie kõrvalt mööda, olgugi et meil on töö pooleli ja tööriistad laiali,” kirjeldab Läänesaar patseerijate jultumust.

Keeldu trotsivad uudishimulikud on matkarajal isegi sigatsenud ja tööpäeva järel lahtisi puitdetaile alla loopinud.

Keelusildid ja tõik, et ehitajad on avatud rannaalal päise päeva ajal kaugele näha, ei peluta.

Ehitusobjektile juurdepääs on tõkestatud laiemalt kui vaid kolmest matkaraja otsast. Nimelt on Side tänava pikenduse surfiranna poolne ots ja autoparkla ajutise aia ja sissesõitu keelava liiklusmärgiga tähistatud. Siin hoitakse ehitusmaterjale, tehnikat ja muud tarvilikku, mille manu võõrastel asja ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles