Üleskutse: Saatke rahvusvahelise konnapäeva puhul konnade pilte!

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks konna rände ajal.
Kaks konna rände ajal. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tänane päev on kuulutatud rahvusvaheliseks konnapäevaks (Save the Frogs Day) ja nii kutsub Eestimaa looduse fond (ELF) selle raames nädalavahetusel tähele panema ja pildistama üle Eesti üha aktiivsemaks muutunud rändavaid konni.

ELFi teabejuhi Kertu Hoole teatel on nädalavahetusel oodata soojemaid ilmu ja seetõttu konnarände aktiivsemaks muutumist, mis annab kõigile võimaluse osaleda ELFi fotokonkursil „Konnad teel“.

„Suurepärase konnahetke fotole tabamine võib olla puhas juhus – seepärast sobivad ka mobiiliga üles pildistatud fotod hästi,“ tutvustas konkursireegleid „Konnad teel(t)“ projektijuht Kristiina Kübarsepp. „Fotod tuleb saata aadressil konnafoto@elfond.ee. Osalejate vahel loosime välja konnameeneid ja parima foto selgitame välja Facebooki vahendusel.”

Juba neljandat aastat korraldatakse Eestis konnatalguid, et rändavaid kahepaikseid turvaliselt üle tee aidata. Kokku on aidatud sel aastal juba ligemale 5000 kahepaikset.

„Selle aasta kevadine konnaränne on olnud eriti heitlik ja pisteline,“ märkis Kübarsepp. „Kui tavaliselt konnad rändavad soojemate ilmadega neli–viis päeva, siis sel aastal on konnad olnud teel juba mitu nädalat. Massilise liikumise asemel on toimunud vaikne tilkumine ja vabatahtlikel üle Eesti on olnud raske kahepaikseid aidata.“

Kahepaikseid ohustab nii Eestis kui ka mujal maailmas looduskeskkonna saastumine ja elupaikade kadumine. Ohtlik on kevadel konnade sigimispaikadesse suundumise teekonna ristumine maanteedega, kus mõne tunniga võib hukkuda tuhandeid kahepaikseid. Üle Eesti käivad vabatahtlikega konnade üle tee aitamise talgud, kuid tulevikus soovivad korraldajad rändeteedel näha tunneleid, mis muudaks konnadel maantee ületamise ohutuks.

Rahvusvaheline konnapäev (Save the Frogs Day) on suurim rahvusvaheline kahepaiksete kaitsele ja loodusharidusele pühendatud päev. Seda päeva hakati tähistama seitse aastat tagasi, et tõmmata inimeste tähelepanu kahepaiksete pidevalt halvenevale olukorrale maailmas. Sel aastal on plaanitud üritusi 16 riigis. Eestis tähistatakse seda päeva teist korda.

Hea lugeja, kui sinugi kaamera ette jääb mõni konn, saada pilt meiliaadressil online@parnupostimees.ee ja me avaldame selle foto oma veebis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles