Teemapäev käsitles kiindumushäiret

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa Rajaleidja keskus.
Pärnumaa Rajaleidja keskus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnumaa Rajaleidja keskus koostöös MTÜga Igale Lapsele Pere korraldas Pärnumaa Rajaleidja keskuses teemapäeva "Lapse kiindumushäire – meie ühine väljakutse".

Teemapäeva vedas MTÜ Igale Lapsele Pere juht Jane Snaith, kes rääkis kiindumussuhete teooriast ja kiindumussuhte avaldumisviisidest, väikelapse aju arengust ning lapse arengu olulistest etappidest.

Vaadati lõiku dokumentaalfilmist "Bluff või Head uut aastat", mis võimaldas kohalolijatel näha kiindumushäire tekkepõhjusi, et käsitletud teemat paremini mõista. Isiklike näidete varal jagas loengupidaja ideid, kuidas luua kiindumushäirega lapsele turvaline keskkond. Ta rõhutas, kui oluline on lapse käitumise mõistmisel tema taustaga arvestamine.

Kiindumussuhte häiretega lapsi iseloomustab vähenenud suutlikkus reageerida adekvaatselt emotsionaalses ja sotsiaalses plaanis. Taanlasest psühholoog ja terapeut Niels Peter Rygaard kirjutab oma praktilise teraapia käsiraamatus "Kiindumushäirega laps", et kiindumushäire hõlmab paljusid käitumisprobleeme, mis on omased lastele, kes ei ole esimeste eluaastate jooksul saanud piisavalt hoolt. Kui lapse elu esimesed suhted ei ole loonud tema jaoks turvalist aluspõhja, on selle loomine hilisemas elus väga raske. Kiindumus on omamoodi aken, mis on sündides pärani avatud ja mis kuni kolmanda eluaastani tasahilju rohkem või vähem sulgub.

Pärnumaa Rajaleidja keskuse karjääriinfo spetsialisti Kätlin Aadamsoo teatel osales Pärnumaa teemapäeval 28. aprillil kogu maakonnast üle kolmekümne lastega töötava spetsialisti nii koolist, lasteaiast, avatud noortekeskusest kui ka omavalitsustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles