Otsekülvik asendab Tammekääral mitut masinat

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra valla Tammekäära põldudel teeb kevadkülvi Eestis seni ainulaadne otsekülvik, mis lõikab kamara katki, paneb väetise, puistab seemne, surub kinni ja silub rattajäljed vedrupiidega.
Vändra valla Tammekäära põldudel teeb kevadkülvi Eestis seni ainulaadne otsekülvik, mis lõikab kamara katki, paneb väetise, puistab seemne, surub kinni ja silub rattajäljed vedrupiidega. Foto: Roosi Laas

Vändra kandi savised maad soojenevad aeglaselt ja on raskesti haritavad, seepärast sai Tammekäära talu vanuselt kolmas perepoeg agronoom Jaak Soosaar täistabamuse, kui leidis internetist otsekülviku kirjelduse.

“Jaak on selline põllumees, et kui ta traktori peal ei ole, vaatab Youtube’ist pilte ja otsib uusi lahendusi. Tänu sellele me leidsime selle külviku Inglismaalt,” seletab Jaagu elukaaslane Roosi Laas, kes on Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis lõpetanud põllumajanduse sessioonõppe.

Ettevõtlikud noored lendasid Inglismaale tallu, mis kasutas Mzuri firma otsekülvikut ja kus olid savised põllumaad. Jaagu ja Roosi uuenduste huvi ajendas osalemine maamajanduse infokeskuse teravilja klastris, et tegelda täppisviljeluse, mulla orgaanilise aine suurendamise ja väetamise keskkonnamõjudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles