Uus normaalsus ei ole normaalne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaamera. (Pilt on illustratiivne.)
Videokaamera. (Pilt on illustratiivne.) Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu selleaastane ülelinnaline õpilaste videokunsti konkurss kasutas üldise teemana juba varem meedias kasutusel olnud pealkirja „Normaalne“.

„Normaalne“ tähendab ju midagi normikohast, standardset, reglementeeritut. Raoul Kurvitsa sõnul on tänapäeval normaalsuse üleküllus – Aiku ja Pets (Jan Uuspõllu ja Dan Põldroosi mängitud rullnokad Kanal 2 huumorisaates „Vremja“ – toim) on ju ka normaalsed mehed ja selliseid on palju. Õnneks on Pärnu noored videokunsti tegijad teisel arvamusel ega arva Aiku ja Petsi tegemistest ja väljaütlemistest suurt midagi.

Pärnu kooliõpilaste „uusnormaalsuste“ ringi mahtusid paisutatud õppekava, sellest tulenev ajapuudus, õpetaja ülemäärane ainekesksus, sund ülisaavutustele ja ebarealistlikele eesmärkidele ning sellest tulenevale ängile. Sellest kõneles esikoha pälvinud Pärnu Koidula gümnaasiumi 12. klassi õpilase Juhannes Everti ja tema sõprade video „Meie kõigi tee“.

Ühisgümnaasiumi 11. klassi õpilase Mareli Reinholdi tehtud videokunstiteos „Rööge“ saavutas teise koha. Teos oli inimeste näilisest sarnasusest, oma tegeliku pale varjamisest. Me kõik justkui kannaksime maski, oleksime kui masinaga ühetaoliseks muudetud. Selline olek tekitab stressi ja kui püüeldaksegi ahelatest vabaneda, langetakse sageli samasse tagasi. See on kui rööge, mis on mõttetu, sest ühiskondsummutab selle.

Mitme žüriiliikme hinnangu kohaselt oli narratiivselt parim lugu  Mai kooli 9. klassi õpilaste Kethlin Visase, Tuuli Jõepera, Madly Männiku ja Triin Tjulkini videokunstiteos „Uus normaalsus ei ole normaalne“, kuid kokkuvõttes sai video kolmanda koha. Teos oli omanäoline, meeldejääv ja päevakajaline. Üks „uusnormaalsus“ on nutiseadmete liigtarbimine, nii antigi üheksandike videos dialoogi edasi telefoniga. Žüriile avaldas muljet videos käsitletud kooseluseadus.

Eriauhinna pälvis hea operaatoritöö teinud Kristofer Nõmm videoga „Hoolivus hoolimatuses“. Kui teose sõnum oli veidi lihtsakoeline, siis puberteetikust peategelase olemus tuli suurepäraselt esile sisemonoloogi kaudu.

Omanäoline oli ka Sütevaka humanitaargümnaasiumi 9. klassi õpilaste filmitud performance. Performance’i sõnum oli, kuidas oluline info jääb tihti ebaolulise (reklaami) varju.

Olulisi küsimusi esitati ka ülejäänud õpilaste videotes, kuid kahjuks olid videod liiga eklektilised või jäid selleks valitud kunstilised vahendid sõnumitele alla.

Videoid hinnanud žüriisse kuulus Tallinnas töötav kunstnik ja dokumentaalfilmitegija Kristina Norman, keda võib pidada edukaimaks 2000. aastatel Eestis debüteerinud kunstnikuks. Õpilaste filme vaatas ja andis hinnanguid ka Annely Köster, kes on koolinoorte nüüdisaegse kunsti triennaali Eksperimenta! direktor.

Videokunstikonkursi töid on alati nõus olnud vaatama ja kommenteerima  Pärnu filmifestivali programmijuht Vaiko Edur. Õpilaste töödele andis hinnanguid samuti Pärnu kunstnik Janno Bergmann.

Konkursi korraldamist toetasid Ammende villa, Apollo kino, Valgeranna seikluspark ning haridus ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles