Omanikuta kiirgusallikaid saab tasuta ära anda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pu-239 allikat sisaldav vanemat tuupi suitsuandur КИ.
Pu-239 allikat sisaldav vanemat tuupi suitsuandur КИ. Foto: Keskkonnaministeerium

Tänavugi toimub kampaania, mille käigus saavad eraisikud ja ettevõtted tasuta ära anda omanikuta kiirgusallikaid.

Kiirgusallikas on seade või radioaktiivne aine, mis on ohtlik nii inimese tervisele kui  keskkonnale. Eestis võib leida kiirgusallikaid sisaldavaid seadmeid tööstuses, meditsiinis, teaduses ja tavakasutuses (näiteks plutooniumi sisaldavad suitsuandurid). Kiirgusallikad võivad kohati olla väga aktiivsed ja põhjustada nende leidjatele ja nendega kokku puutujatele ülemääraseid kiirgusdoose. Ühe sellise allika väärkasutuse tõttu on Eestis 1994. aastal hukkunud inimene.

1990. aastate esimesel poolel erastati palju tööstusettevõtteid ja nende korduva edasimüümise, tegevuse seiskumise ja kontrollimatu vanametalliäri tõttu võib Eestis kiirgusallikaid leida siiani üsna tihti. Samuti võivad kiirgusallikad Eestisse sattuda naaberriikidest, kuna kõikides piiriületuskohtades ei ole vastavaid tuvastusseadmeid ja  kiirgusallikas võib olla hästi varjestatud.

Omanikuta on selline kiirgusallikas, mis on hüljatud, kaotatud, teisaldatud, varastatud või üle antud nii, et sellest pole nõuetekohaselt teatatud keskkonnaametile, uuele omanikule või vastuvõtjale. Sellise allika omamiseks, hoidmiseks või kasutamiseks ei ole üldjuhul väljastatud kiirgustegevusluba.

Kiirgusallikate kogumise kampaaniat on tehtud 2009., 2010. ja 2012. aastal. 2009. aastal koguti kampaania käigus ühe kuuga 117 kiirgusallikat, 2010. aastal kolme kuuga 214 allikat ja 1,5 kuupmeetrit radioaktiivselt saastunud metalli ja 2012. aastal kahe kuuga 199 allikat ja 2,5 kuupmeetrit radioaktiivselt saastunud vanametalli.

Kui kellegi valduses on kiirgusallikaid või keegi on märganud midagi kahtlast, mida võib pidada kiirgusallikaks, tuleks leiust 14. juunini teavitada radioaktiivsete jäätmete käitlejat AS A.L.A.R.A-t telefonil 6741 366. Teavitajaga võetakse ühendust esimesel võimalusel ning lepitakse kokku aeg, millal AS A.L.A.R.A. töötajad kiirgusallikale järele tulevad. Kindlasti ei tohi kiirgusallikat ise transportida. AS A.L.A.R.A. korraldab kogutud jäätmete veo Paldiski radioaktiivsete jäätmete käitluskeskusesse ja nõuetekohase käitlemise ja ladustamise oma vahehoidlas.

Kampaania kestab juuni keskpaigani.

Kampaaniat korraldab keskkonnaministeerium koostöös AS A.L.A.R.A ja päästeametiga ja seda toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles