Projekt viis klassi Euroopa Parlamenti

, Koidula gümnaasiumi G2A õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula kooli G2A klassi võiduplakat.
Koidula kooli G2A klassi võiduplakat. Foto: Keidi Paldis

Tasuta reisile? Tundub utoopilise soovina, aga meile, Pärnu Koidula gümnaasiumi G2A õpilastele, avanes selline võimalus.

Kooliaasta alguses tulid õpetajad Arvo Press ja Maia Erm klassi jutuga, et Euroscolal on projekt, millega avaneks võimalus saada tasuta Euroopa Parlamenti Strasbourgi. Sinna kandideerimiseks pidime tegema plakati teemal „Euroopa arengukoostöö aasta 2015“.

Esmapilgul lihtsa ülesandena tundunud plakat osutus kõvaks pähkliks, mille teostuse üle käisid pikad ja närvilised debatid. Tegime mitu visandit, kuid mitte ükski nendest ei tundunud õige. Õnneks tuli klassiõde välja hea ideega, mis meeldis kõigile. Plakat tuli niivõrd hea, et saimegi maikuus reisile. Kuna ette oli nähtud, et klassi võib parlamendis esindada 24 õpilast, pidi mõni koju jääma. Meid saatsid ajalooõpetaja Maia Erm ja klassijuhataja Arvo Press.

Nagu niuhti jõudis kätte 4. mai, kohvrid said pakitud ja olimegi valmis bussi istuma ning otsa Strasbourgi poole keerama. Esimese öö veetsime Varssavis, tegime linnas väikese ekskursiooni ja hommikul sõitsime edasi Prantsusmaa poole. Pärale jõudsime hilja õhtul ja järgmisel päeval tutvusime Strasbourgi kesklinnaga. Nautisime kevadise linna rohelust, kaunist arhitektuuri ja imelisi kanaleid.

Neljapäeval, 7. mail läksime Euroopa Parlamenti, kus oli palju noori pea paarikümnest  Euroopa riigist. Kohapeal pidid kõikide riikide koolid tutvustama oma riiki minutilise esitlusega, siis jagati meid rühmadesse, kus pidime arutlema etteantud teemadel, nagu näiteks migratsioon ja noorte tööhõive. Arutelud töötubades olid põhjalikud, need nõudsid head kuulamis- ja väljendusoskust. Pärast said kõik rühmad plenaarsaalis kokku ja iga rühma esindaja tutvustas oma töörühma ettepanekuid. Saalisviibijad said küsimusi esitada ning toimus hääletamine ettepanekute poolt ja vastu. Üritus Euroopa Parlamendis lõppes Euroopa Liidu hümni ja lippude saatel.

Koduteed Pärnusse alustasime reede hommikul, veetsime öö Berliinis ja hommikul tutvusime sealsete vaatamisväärsustega. Tagasiteel sõitsime taas läbi Varssavi ja pühapäeva hommikul võtsime suuna Pärnu poole.

Nädalale tagasi vaadates saame väita, et reis oli väga kasulik. Nüüd on meil ettekujutus, milline näeb välja Euroopa Parlamendi saadikute töö, saime kõva keelepraktika ja nägime Strasbourgi linna ilu. Oli aega läbi põigata Poola ja Saksamaa pealinnastki. Sellistest projektidest soovitame kõigil kahe käega kinni haarata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles