Ühisgümnaasiumi õpilased käisid Itaalias ettevõtlust õppimas

, ühisgümnaasiumi arendusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühisgümnaasiumi õpilased külastasid Erasmus+ projekti raames Itaaliat.
Ühisgümnaasiumi õpilased külastasid Erasmus+ projekti raames Itaaliat. Foto: Erakogu

3.-9. mail viibisid Erasmus+ projekti „Equal Opportunity of Learning Skills Increasing the Level of Employability“ raames Kesk-Itaalias Avezzano linnas Pärnu ühisgümnaasiumi arendusjuht Liis Raal-Virks, kunstiõpetaja Marika Ristmäe ning õpilased Anita Beljanina, Laura Seos, Katre Aasaleht, Karoliine Aus, Jana Liivrand ja Mari-Liis Paasma.

See oli kõnealuse projekti kolmas lühiajaline õpilasgruppide vahetus, mille eesmärk on olenemata toimumiskohast võimaldada õpilastele karjäärikoordineerimist ja tööturul läbilöömiseks vajalike oskuste ja pädevuste õpetamist-arendamist. Itaalia kohtumisel keskenduti ettevõtlusele ja kohalike ettevõtete külastamisele.

Ettevõtluskoolituse aitas korraldada kohalik CISI (Integrated Centres for Entrepreneurships Development in Italy) büroo. CISI siht on uute ja/või väikefirmade loomise, arendamise ja uuendamise toetamine. 

Õpilased said oma firmade loomiseks häid nõuandeid ja näpunäiteid. Näiteks räägiti, et madal hind ei ole alati atraktiivne, vaid lähtuda tuleb ikka ja alati sihtgrupist: kui selle moodustavad väga rikkad inimesed, ei jäta liiga madal hind neile usaldusväärset ega tõsiselt võetavat muljet.

Samuti rõhutati noortele, kui oluline on oma toote reklaam ja turustamine ja seetõttu saavadki toodete tegijad ja tootjad (näiteks lihtsad tehasetöölised) kordades vähem palka kui turustajad ja müügisesindajad. Noored said läbi mängida intervjuu CISI esindajaga, koostada ja kaitsta oma äriplaani ja õppisid tegema SWOT-analüüsi.

Lähetusel käinud õpilastel avanes erakordne võimalus külastada kahte kohalikku ettevõtet, kuhu inimestel nii lihtne pääseda pole, mistõttu enne tuli täita hulk dokumente ja läbida turvakontrollid ja eriprotseduurid. L-Foundrys, kohalikus kõrgtehnoloogiat tootvas ettevõttes, tuli clean room'i pääsemiseks eemaldada meik, desinfitseerida käed-jalad, katta juuksed, panna selga spetsiaalne kombinesoon, pähe prillid, kätte kilekindad, jalga erijalanõud ja seda kõike seetõttu, et tipptehnoloogia loomisel olevat vaja 11 korda suuremat puhtust kui operatsioonisaalis! Seetõttu kasutatakse tehases erimehhanisme, mis likvideerivad ruumist tolmukübemed ja staatilise elektri, sest need rikuksid nii kalli aparatuuri kui loodavad tehnoloogilised lahendused, nagu näiteks mälukaardid. 

Eelnimetatud spetsiaalse riietuse kandmine ja clean room'i külastamine pakkus erakordse kogemuse, kuna nii karme hügieeniprotseduure polnud keegi varem läbima pidanud. Töö osutus tõesti huvitavaks, kuid füüsiliselt väga raskeks, kuna tootmisruumis oli üle 22 kraadi, kuid kanda tuli ju eririietust, mis tegi olemis umbseks ja ebamugavaks.

Väga huvitav oli rahvusvahelise kosmosebüroo Telespazio külastamine. Õpilased said teada ja näha, kuidas juhitakse satelliite, jälgitakse kosmosest Maad ja Maa ümber toimuvat ja tehakse teadustööd.

Õpilastel ja õpetajatel avanes võimalus osaleda ainetundideski, mis osutusid väga huvitavaks, kuna IIS Ettore Majorana koolil on väga head laborid ja vahendid praktilisteks tundideks. Nii tehti keemiatunnis huvitavaid katseid kummikommidega, bioloogiatunnis vaadati elektroonilise mikroskoobiga eri köögiviljade osakesi ja tehti katseid toiduainete pH-taseme määramiseks. Tehnoloogiatunnis demonstreeriti droone ja robootikatunnis õpilaste tehtud vahvaid ja lõbusaid roboteid, kes oskasid näiteks küünalt kustutada, hääle suunas liikuda ja lihtsamatele küsimustele vastata nii itaalia kui inglise keeles.

Kuna projektikohtumine toimus ajalooliselt väga olulises Abruzzo regioonis, mis asub Rooma lähistel, viidi külalised tutvuma ka kohaliku arhitektuuri- ja kultuuripärandiga. Õpilased ja õpetajad nägid oma silmaga Rooma valitseja Hadrianuse villa varemeid ja külastasid mägedes kaunist Tivoli linna ja sealset renessansiaegset Villa d’Estet, mille kaunid aiad ja vaated pakkusid rohkeid pildistamisvõimalusi.

Kuigi Itaalia elu-olu meeldis meie õpilastele väga ja sellega said nad tutvuda vahetult, kuna elasid nädal aega Itaalia peredes, ei vahetaks nad Eesti kooli Itaalia kooli vastu, sest seal on küll koolipäevad lühemad (koolipäev saab läbi kell 13.30), kuid koolis tuleb käia laupäevalgi, vahetundidel koolimajast väljumine on keelatud ja suisa võimatu ning suvevaheaeg on palju lühem kui meil.

Tegemist oli väga õpetliku projektikohtumisega, mis andis palju hindamatuid kogemusi nii õpetajatele kui õpilastele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles