Kommentaar: Moskva paraad oli Aasia nägu

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. mai pidustused Moskvas.
9. mai pidustused Moskvas. Foto: Reuters

Raske öelda, kui sõjaväeparaadi-vaimulised venemaalased tegelikult on, sest 1991–1995 saadi nendeta hakkama. Ka sõjamasinad ja lennukid toodi paraadile taas alles mais 2008 ehk neli nädalat pärast raudteevägede saatmist Abhaasiasse ja kolm kuud enne Gruusia sõja algust.

Tagantjärele on selge, et Venemaa hoiatas siis kõiki samamoodi kui omaaegne Kiievi suurvürst Svjatopolk, kes esimese sammuna saatis teele kullerid teatega “Tulen teile kallale”.

Mäletatavasti oli suurriikide reageering Venemaa võimsuse näitamisele 2008. aastal säärane, et sündis Steinmeieri rahuplaan Abhaasia jaoks. Lõuna-Osseetia vastu ei tundnud keegi huvi. Praegu tuleb tõdeda, et Lõuna-Osseetia pealinn Tshinvali oli üks neist n-ö välismaa kohtadest, kus samuti toimus sõjaväeparaad ja Venemaa vägede osalusel. Vene armee üksused marssisid sel päeval veel Tadžikistani, Kõrgõzstani ja Valgevene pealinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles