Projektipäev tõi kokku vabakooli ja Sütevaka õpilased-õpetajad

, Pärnu vabakooli direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakooli ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi projektipäev.
Vabakooli ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi projektipäev. Foto: Erakogu

Kogu kevadise poolaasta on Pärnu vabakool ja Sütevaka humanitaargümnaasium kohtunud loovaks ja üksteist rikastavaks koostööks.

Kahte kooli ühendab selge valikuna loovus kui inimese üks suuremaid väärtusi ja huvitava elu eeldus. Sütevaka kooli slogan „Vabadus, loovus, vastutus!“ kõlab kokku vabakooli loovuse õppesuunaga.  

7.–8. klasside projektipäeva „Säästlik tarbimine“ eesmärk oli toetada noorte ettevõtlikkust, kodanikualgatust, keskkonnateadlikkust, loovust, koostööd ja IT-oskusi. Projektipäeva ettevalmistuseks said kahe kooli õpetajad juba eelnevalt kokku töötubades. On teada, et kui selline õppepäev on hästi ette valmistatud, sujub tegutsedes kõik justkui iseenesest. Mentori rolli taandunud õpetajad sekkuvad vaid siis, kui oma kurssi järgiv rühm abi küsib. Sageli ei küsigi. Projektipäeval saavad noored õppida märksa iseseisvamalt kui tavapärases koolitunnis.  

Eelhäälestuseks kuulasid osalejad mõlemas koolis raadioarhiivi vahendusel Reet Ausi keskkonnateadlikke mõtteid puuvilla tootmisest, tänapäeva orjapidamisest rõivatööstuses ja taaskasutusest. Selle võrra olid kõik ühel lainel juba koostööd alustades. Tegutsesid kümme meeskonda, igaühes mõlema kooli õpilasi. Rühmadel olid eri ülesanded.

Üks rühm kavandas ja valmistas keskkonnateemalise mängu, kolm seltskonda lõid õppefilme, üks rühm töötas moedemonstratsiooni "Lehvik ja torbik" nimel ja teine tegeles prügimuusikaga – ja see kõlas tõesti põnevalt! Kaks rühma valmistasid makette „Asja elu“ ja üks tiim tegi taaskasutatavast materjalist praktilisi esemeid – kauneid kinkekotte.

Iga rühm pildistas oma tööprotsessi ja kirjutas töö käigus blogiartikli. Kõik rühmad saatsid fotod ja artiklid blogimeeskonnale, kelle ülesanne oli kogunevast materjalist ühine päevablogi kokku panna. Projektipäev kulmineerus pärast neljatunnist õppimispillerkaari noortekeskuses, kuhu õpilased kokku tulid ja tehtut üksteisele tutvustasid.

Koolidevahelist koostööd on Pärnu linnas tuntavalt, seda on järjest rohkem. Esimesena meenuvad nii mõnegi kooli nutikad digiõhtud, kuid siiski on veel kasutamata arengupotentsiaali, eriti kui väärtustada koostööd meie ajastu peamise väärtusena.

Õpilased on võistluste-olümpiaadide kõrval valmis uusi ühiseid õppevorme kasutama. Seda näitas vabakooli ja Sütevaka 7.–8. klasside meeleolukas projektipäev, kus hoogu jätkus küllaga. Võib-olla vajavad tublid Pärnu õpetajad tuntud voolusängist väljavoolamiseks enam pehmet ja innustavat julgustust.  

Vabakooli ja Sütevaka koostööprojekti rahastab SA Innove.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles