Lavassaare ootab aasta küla valimisel poolthääli

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavassaares asub raudteemuuseum. Foto on illustreeriv.
Lavassaares asub raudteemuuseum. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

ETV hommikuprogrammi "Terevisioon" kodulehel saab hääletada 15 Eesti küla poolt, mis tänavu osalevad aasta küla konkursil. Pärnumaal kandideerib aasta külaks Audru vallas asuv Lavassaare.

Kunagi tulnud kolm inimest mööda metsloomade rada üle soode ja rabade, leidnud Lavassaare mäe ja jäänud sinna elama. Esimesed kirjalikud andmed Lavassaare küla kohta pärinevad aastast 1624. Esimesed talud olid Kubja ja Volmre. Kahe talu vahekaugus oli üks Vene verst.

1939. aasta andmetel oli külas 15 talu, elanikke 90-100. Talud olid õlgkatustega rehielamud. Oluline sissetulekuallikas oli käsitsi lõigatud tükkturvas, mis läks kütteks ja mida hobustega veeti Pärnusse.

Tänapäeva Lavassaare on alguse saanud 1919. aastal siinsele soomassiivile rajatud turbatööstusest. Keset rabasid kerkivale soosaarele on ehitatud mugavate korruselamutega heakorrastatud asula.

Aasta külaks kandideeriv Lavassaare arvab, et väärib tiitli, kuna kohaliku kogukonna tekitatud sünergiaga on lühikese ajaga suudetud väga palju ära teha.

Lavassaares on imekaunis looduslik staadion, kus on toimunud Pärnumaa tantsupeod. Siin asuvad MTÜ Eesti Muuseumraudtee Lavassaare raudteemuuseum ja esimesse kaitsekategooriasse kuuluva liigi - kõre püsielupaik ja leiukoht, kivisisaliku püsielupaik ja väärtuslik maastik: Lavassaare Virussaare turbamaa.

Lavassaare jääb Pärnumaa romantilisele rannateele.

Lavassaare külaselts on disaininud ja turule toonud balneoloogilise turba baasil suveniirtoote Turba Pai ja töötab teise ringi riiete kaubamaja.

Lavassaares korraldatakse vanavaralaata ja pasunakooride ülevaatust, on alustatud muuseumi-külakeskuse rajamist kunagisse raba kontorihoonesse.

Lavassaare on Pärnumaa Kodukandi 2014. aasta küla.

Lavassaare elanike arv on 2015. aasta jaanuari seisuga 471. Lavassaare külaselts alustas tegevust 2013. aasta märtsis, asutajaliikmeid oli üheksa. Tänavu veebruaris on külaseltsil liikmeid 49.

Aasta küla valitakse liikumise Kodukant Eesti eestvedamisel juba kuuendat korda. Võitja kuulutatakse välja 7. augustil Eesti külade maapäeval Järvamaal Säreveres.

Aasta küla aunimetus omistatakse külale/külade piirkonnale või alevikule, mis on saavutanud nähtavaid tulemusi külaelu arendamisel.

Aasta küla tiitlile kandideerivad veel Härma küla Harjumaal, Kassari saare külad Hiiumaal, Pühajõe küla Ida-Virumaal, Juula küla Jõgevamaal, Kaalepi küla Järvamaal, Kinksi küla Läänemaal, Miila küla Lääne-Virumaall, Taevaskoja küla Põlvamaal, Lau küla Raplamaal, Leedri küla Saaremaal, Valguta külade piirkond Tartumaal, Aakre küla Valgamaal, ühtne Võhmaküla Viljandimaal ja Urvaste külade piirkond Võrumaal.

Hääletada saab SIIN.

Kõige enam hääli saanud külast läheb otse-eetrisse selle hooaja viimane "Terevisioon".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles