IRL kaalub Pärnu võimuliidust lahkumist

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Pärnu linnavolikogu fraktsioon oli üleeile väga lähedal võimuliidust lahkumisele, ent otsustas siiski anda koalitsioonipartneritele aega koostöövõimaluste üle arupidamiseks.

2013. aasta sügisel sõlmisid Toomas Kivimägi valimisliit, Reformierakond ja IRL koalitsioonilepingu Pärnu juhtimiseks. Leppe järgi kuulub Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks ettevalmistusi tegeva volikogu komisjoni esimehe koht IRLile.

Valimisliit dikteerib IRLi valikuid

Pärast seda, kui seni komisjoni juhtinud Trivimi Velliste volikogust lahkus, oli vaja komisjonile uus esimees valida. IRL pakkus esimehe kandidaadiks Priit Suti, kes sai salajasel hääletusel 12 poolt- ja 13 vastuhäält ega osutunud valituks.

Enne hääletamist sõna võtnud Kivimägi valimisliidu liige Eino-Jüri Laarmann heitis varem Pärnu lasteküla juhatajana töötanud Sutile ette väikebussi liisingulepingu ennetähtaegset lõpetamist.

Seda ja teisigi asju uuris keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo, kes ei leidnud Suti käitumises seadusrikkumisi.

Hääletamise ajal oli saalis kaheksa opositsioonisaadikut. Isegi kui eeldada, et nad kõik hääletasid Suti vastu, oli näha, et osa koalitsiooni liikmetest rikkus koalitsioonilepingut.

IRL võttis hääletamise järel vaheaja ja pidas nõu. Fraktsiooni liikmeid häiris, et pärast Meelis Kuke abilinnapeaks kinnitamist on see juba teine kord, kus valimisliit ja Reformierakond üritavad dikteerida, kes erakonda kusagil esindab.

Mitu planeeringut on volikogus vastu võetud Keskerakonna häältega, sest võimuliidus pole üksmeelt. Vahepeal uurisid valimisliit ja Keskerakond, kas IRLi ei võiks Keskerakonna vastu vahetada, ent läbirääkimistest asja ei saanud.

Uisapäisa ei tegutseta

Viis kuuest IRLi esindajast pidas õigeks koalitsioonist lahkuda. Võimuliitu jäämise poolt oli vaid Peeter Prisk, kes koalitsiooni lagunedes ja Meelis Kuke linnavalitsusest volikogusse tulles peaks volikogu kohast loobuma.

Samas leidsid pahased IRLi liikmed, kes kahtlustasid valimisliitu ja Keskerakonda kokkumängus, et pole mõistlik uisapäisa tegutseda.

Pärast volikogu istungi lõppu koguneti taas ja fraktsiooni esimees Annely Akkermann sõnastas hiljem fraktsiooni ametliku seisukoha.

“Koalitsioonilepingu järgi kuulub IRLile Eesti Vabariik 100 erikomisjoni esimehe koht, aga täna volikogu saalis vastav eelnõu lepingupartnerite hääli ei kogunud, mis praktiliselt võiks tähendada seda, et Pärnu linnas on lagunenud IRLi, Toomas Kivimägi valimisliidu ja Reformierakonna moodustatud koalitsioon. Siiski on kannatlikkus ja pikk meel kiiduväärt omadused ka poliitikas ning seetõttu otsustas IRLi fraktsioon anda koalitsioonipartneritele aega sisekaemuseks ja olukorrale lahenduste väljapakkumiseks. Koalitsiooninõukogu koguneb juunikuu algul ning siis loodetakse leida tee ühiselt jätkamiseks,” kirjutas Akkermann.

Edasiseks kaks võimalust

Pärnu 33-liikmelises linnavolikogus on 11 Kivimägi valimisliidu, üheksa Keskerakonna, kuus IRLi, viis Reformierakonna ja kaks sotsiaaldemokraatide esindajat.

Koalitsiooni kuulub 22 volinikku, kuid Keskerakond on paljusid linnavalitsuse eelnõusid toetanud ja kaks sotsi pole hääletanud ühtselt.

Kui IRL võimuliidust lahkub, on kaks võimalust. Neist esimese järgi uut koalitsioonilepingut ei sõlmita ja linnavalitsuse eelnõusid toetavad peale 16 valimisliidu saadiku üks IRList valimisliitu minna võiv saadik (Peeter Prisk või Meelis Kukk), üks või kaks sotsi (Valter Parve ja Piret Hallik-Sass) ja mõnikord Keskerakond.

Selline olukord on ebakindel, sest osa saadikuid võib istungitelt puududa ja Keskerakond häälte eest midagi vastu soovida. Tõenäolisem, kuid raskemini kokkulepitav on valimisliidust, Reformierakonnast ja Keskerakonnast koosnev 25-liikmeline koalitsioon, kus on arvestatud valimisliidu ja Reformierakonna mõne liikme isepäisuse ning istungitelt puudumistega.

Võimaliku uue koalitsiooni sünd sõltub sellest, kuidas suudavad valimisliit ja Keskerakond kokku leppida, nii et Reformierakonna huvid poleks riivatud. Viimati tahtis Keskerakond reformierakondlasest abilinnapea Jane Metsa kohta, kuid sellega valimisliit ei nõustunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles