Pärnumaa kõige targemate vanemate lapsed õpivad Surju põhikoolis

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surju põhikool.
Surju põhikool. Foto: PP

Kolm kuud kestnud üle-eestilises targa vanema testis kontrollis oma kasvatusalaseid teadmisi üle 4500 lapsevanema, kellest Pärnumaal saavutasid parima tulemuse Surju põhikoolis käivate laste emad-isad.

Teavitusprogrammi Tark Vanem veebipõhises testis pidid vanemad lahendama ja analüüsima etteantud olukordi, kuidas oma lastega alkoholi teemal rääkida ja nendega arukaid kokkuleppeid sõlmida. Üle 30 000 testi täitnud lapsevanemast registreeris oma tulemuse rohkem kui 4500, kes osalesid ka koolidevahelisel võistlusel. Pärnumaa koolide pingereas tuli Surju põhikooli järel teisele kohale Pärnu Raeküla kool ja kolmandale Uulu põhikool.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul võtsid testist eriti aktiivselt osa just algklassides käivate laste vanemad, kes on ka tänavuse projekti peamine sihtrühm. “Kahjuks näitavad uuringud, et lapsed proovivad alkoholi juba väga varajases eas, seega on parim aeg ennetustööga alustada juba algklassides,” sõnas Pevkur. “Vastutustundliku vanema ülesanne on olla lapsele eeskujuks, osaleda tema hoiakute kujundamisel ja selgitada, kuidas alkoholile või sigaretile “ei” öelda, kui eakaaslased selleks survet avaldavad,” lisas Pevkur ja soovis kõigile lapsevanematele kindlat meelt peagi algaval koolivaheajal.

Psühholoog Rita Rätsepa sõnul tarbivad täiskasvanud suviste üritustel sageli alkoholi, mis annab lastele selge signaali, et see on aktsepteeritav ajaviitmisvorm. “Lapsed õpivad meie tegudest, seega võiks iga vanem juba sel suvel teadlikult oma mõtlemist ja käitumist muuta ning näidata, et lastega koos veedetud aeg on tore ilma alkoholita,” rääkis Rätsepp. Ta lisas, et oluline on end ka lapse tegemiste ja suhtlusringkonnaga kursis hoida ning arendavaid ja sihipäraseid tegevusi organiseerida, olgu selleks laager või ühisüritused perega. “Liigne arvuti taga istumine, igavlemine ja kampades liikumine võivad viia kahjuks ebameeldivate tagajärgedeni.”

Targa vanema testi üleriiklikus arvestuses tuli 413 osalenud kooli seast esimesele kohale Saaremaal asuv Leisi keskkool, teisele Viluste põhikool Põlvamaalt ja kolmandale Turba kool Harjumaalt.

Siseministeeriumi algatatud 5−11aastaste laste vanematele mõeldud teavitusprogrammi Tark Vanem keskmes on veebiportaal tarkvanem.ee, mis pakub põhjalikku teavet kasvatusstiilide kohta ja võimalust oma vanemlikke oskusi testida. Kogu aasta vältel saab ekspertide käest teema kohta tasuta nõu küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles