Pussitatud taksojuht: arstid päästsid mu elu

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Algo kirjeldas ilmekalt, kuidas kõrvalistmel olnud pätt pussitas teda korduvalt kaela kohta, mis nüüd õmmeldud, ja lõikus kätt, mis on sidemes.
Aare Algo kirjeldas ilmekalt, kuidas kõrvalistmel olnud pätt pussitas teda korduvalt kaela kohta, mis nüüd õmmeldud, ja lõikus kätt, mis on sidemes. Foto: Urmas Luik

Nädala eest Sindis jõhkra röövi ja pussitamise ohvriks langenud Pärnu taksojuht pääses välja haigla intensiivravi osakonnast ja rääkis Pärnu Postimehele detailselt tol ööl juhtunust. Lugu ei ole mõeldud nõrganärvilistele.

Eelmise reede öösel kella poole kolme ajal lebas Pärnu Takso sohver Aare Algo (51) Sindi Konsumi ees oma auto esiistmetel läbilõigatud kõri, vigastatud unearteri ja ligi paarikümne lõikega käel.

“Verd viskas kaelast 100 grammi kaupa, lörts ja lörts,” meenutas Algo. “Täiesti kindlalt oleksin selle vigastuse kätte surnud 15 minuti jooksul.”

Arstid tegid supertööd

Esimesena tõttas pussitamise ohvriks langenud taksojuhile appi samas firmas töötav kolleeg, kes sisselülitatud taksoraadiost oli juhtunust kuulnud. Väidetavalt tõmbas taksojuht vigastatu kaela kinni žgutiga.

Veidi hiljem jõudis kohale kiirabi, mis viis Algo Pärnu haiglasse.

“Pärnu haiglal ei olnud võimekust minu lappimiseks,” tõdes kannatanu. “Esmalt taheti mind saata Tallinna, seejärel Tartusse, kuid mõlemast kohast keelduti, sest ma ei oleks transporti katkise unearteriga välja kannatanud.”

Nii alustas Algo päästmist öösel haiglas valves olnud kirurg.

Pärnu haigla pressiesindaja Eda Amuri teatel opereeris lõpuks Algot kogu haigla kirurgide meeskond, samuti toodi öösel Tallinnast Pärnusse appi veresoontekirurg.

“Tagantjärele olen kuulnud, et see maja siin pöörati öösel pea peale,” lisas Algo. “Kirurgidel on ju vaja tohutult abilisi ja kõik inimesed tuli öösel kodunt välja saada. Peale selle sõitis takso öö otsa Metsa tänava verekeskuse vahet.”

Taksojuhi kinnitusel töötasid neli kirurgi kokku kella kaheksani hommikul ja operatsioon õnnestus peaaegu täielikult.

“Tallinna arst lappis jalalt võetud soonega mu unearteri, kokku pandi enamik vigastatud närve. Käele tehti üle 20 õmbluse ja pandi kokku kaks kõõlust. Mu mõlemad sõrmed liiguvad,” rääkis patsient. “Olin algul justkui mahakantud teema, aga lõpuks said arstid hakkama vaat et kangelasteoga. Tohtridki, kes mind lappisid, ütlesid pärast, et see oli musteroperatsioon. Ma paranen väga hästi!”

Algol on pussitamisest kõnedefekt, sest arstidel ei õnnestunud kokku panna keele ja neelu närvi ja süljenääret. “Lähipäevil otsustakse, kas võetakse uuesti lahti ja proovitakse neid uuesti parandada,” märkis ta.

Täiesti tavaline paarike

Algo oli möödunud reedel Pärnu Takso graafikujärgses öövalves, kui kell 2.07 tuli kutse sõita Pühavaimu tänavale.

“Seal oli kolm inimest: kaks meest ja naine,” meenutas taksojuht. “Kaks neist istusid autosse, üks meestest jäi sinna. Mees istus minu kõrvale esiistmele ja naine tema taha.”

Juhi kinnitusel pidas paar end igati viisakalt üleval. Ehk oli midagi tarbinud, kuid Algo on oma elus tunduvalt hullemat näinud.

“Nad käitusid korralikult, ei laamendanud, mida juhtub sageli. Ütlesid isegi: “Tere õhtust!” Purjus inimesed ei ütle seda enamasti kunagi,” avaldas Algo. “Taksojuhile on noormees ja neiu parim variant. Nad ei ole kunagi ohtlikud, tegelevad oma asjadega, kutt maksab alati arve ära. Ohtlikud on kõik muud variandid.”

Tagaistmel olnud naine palus sõita Sindi Konsumi juurde.

Taksojuhi väitel oli paar kogu sõidu vältel üsna vaikne, vahepeal vaid sosistas omavahel midagi istmete vahelt.

“Mul ei olnud kordagi mingitki kahtlust, et võiks probleeme tekkida,” kinnitas Algo.

Võitlus elu eest

Karmiks läks lugu vahetult enne sihtkohta jõudmist.

“Võtsin hoo maha ja keerasin poe ette parklasse,” meenutas Algo. “Ma ei pannud tähele, millal kutt end turvavööst vabastas, kuid nägin, kuidas ta käe taskusse pistis, nagu võtaks sealt raha.”

Sõitmisele keskendunud sohver jõudis veel silmanurgast märgata kliendi käes pussnuga, kui terariist langes ülevalt suure kiirusega alla.

“Liigutus oli ikka ülikiire ja täpne,” tõdes Algo. “Ta lõi midagi ütlemata parema käega tera mulle kaela kuni pidemeni. Nuga ulatus rangluuni ja vigastas unearterit. Kui tõmbas noa välja, oli kuulda korinat ja toimus tohutu verepurse, nii talle peale kui autosse laiali.”

Algol õnnestus tõsta kuidagi käsi kaitseks, kuid ründaja jätkas noaga löömist. Nii sai taksojuhi käsi vähemalt 20 lõiget. Takkaotsa õnnestus ründajal tabada veel korra Algo kaela ja lõuga.

“Vahepeal ta käsutas: “Raha, raisk! Anna raha!” Aga ta haaras selle ise. Kassaraha oli mul kahe istme vahel käetoe sees. Seal oli täpselt 35 eurot,” ütles taksojuht.

Seejärel tundis Algo, et ta hakkab teadvust kaotama, ja üritas pussitajale meeleheitlikult vastu hakata.

“Hakkasin teda ukse poole suruma ja üritasin tal mitu korda randmest haarata, aga see oli verest ligane ja mu käsi libises lahti. Kui tal lõpuks randmest kinni sain, väänasin noa taksopõrandale ja lükkasin ta autost välja,” rääkis Algo. “Millal ja kes sõitjapoolse ukse lahti tegi, ma ei tea.”

Seejärel palju verd kaotanud taksojuht minestas.

“Tal (pussitajal, toim) olnuks imelihtne võtta autopõrandalt nuga ja mulle ots peale teha,” märkis juht. “Aga et ta oli vahepeal raha kätte saanud ja ilmselt oli kuulda kedagi tulemas, jooksis ta minema.”

Et Algol oli võitluse käigus õnnestunud sisse lülitada raadiosaatja, kuulsid kähmlust nii Pärnu Takso dišpetser, kes helistas hädaabinumbril 112, kui ülejäänud taksojuhid.

Abitus seisus Algo leidiski verisest autost kolleeg.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesmendi teada anti reede öösel kell 2.29 teada, et Sindis Jaama tänaval on sõidukis terava esemega löödud 51aastast meest.

“Ründaja oli põgenenud, kuid vahetult pärast juhtunut pidas politsei kahtlustavana kinni 21aastase mehe,” kinnitas Leesment.

Lääne ringkonnaprokuratuur taotles 30. mail taksojuhti omakasu ajendil tappa püüdnud kahtlustatava vahistamist ja kohus andis selleks loa.

Küsimusele, kas ta kavatseb taksojuhina edasi töötada, vastas Algo jaatavalt. “Loomulikult. Meteoriit ei kuku ju samasse kraatrisse tagasi,” arutles ta. “See oli õnnetu variant, et just mina sattusin kokku mehega, kes oli otsustanud tappa taksojuhi. Oleks ta sattunud mõne teise sohvri otsa, oleks ta selle võib-olla ära tapnud. Aga mina olen üsna tugev ja elutahteline.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles