Comenius viis Sauga õpilased Türgit avastama

, Sauga põhikooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga lapsed Türgis Kanytella varemetel.
Sauga lapsed Türgis Kanytella varemetel. Foto: Erakogu

Hiljuti naasid Sauga põhikooli viis õpilast ja õpetajat Comeniuse projekti  „Euroopa lapsed avavad üheskoos kultuuri võlulaeka“ lõppkohtumiselt Türgist. Hariduskoostöö projekti käigus uurisid õpilased oma kultuuripärandit ja eelnevad kokkusaamised toimusid Itaalias, Poolas, Eestis ja Hispaanias.

Kaks aastat väldanud rahvusvahelise projekti viimane kohtumine leidis aset selle koordinaatorkoolis Mersinis. Türgis veedetud nädala jooksul külastasid koolide delegatsioonid kohalikke vaatamisväärsusi, tutvusid Türgi ajaloo ja kultuuriga. Oli aega käia mägedes, koobastes ja loomaaiaski.

Põnev oli jalutuskäik umbes 3. sajandil eKr rajatud iidse linna Kanytella varemetel, mille kunagisest hiilgusest annavad märku osaliselt säilinud võimsa oliiviõlivabriku varemed. Hingematva elamuse pakkusid kaks lähestikku asetsevat kuristikku – Põrgu ja Paradiis. Julgemad võtsid ette teekonna 135 meetri sügavusse Paradiisi. Elamusrikkad olid mošeekülastused ja Mersini sümboli, kesk merevett seisva iidse kindluse Maideni avastamine.

32kraadises kuumuses pakkus mõnusat kosutust päev Vahemerel. Laeva pardal oli õpilastel ja õpetajatel hea võimalus üksteisega lähemalt tutvuda, mängida ja tantsida.

Viimane tegus reisipäev möödus võõrustajate koolis Özel İçel Ortaokulu. Eestlaste jaoks oli üllatav see, et erakooli klassiruumides ei torganud silma projektoreid ega arvuteid, õpetlik aga, et vahetundide ajal ei suhelnud õpilased oma mobiiltelefoniga, vaid veetsid aega hubasel kooliõuel mängides ja üksteisega vesteldes.

Päev Türgi koolis pakkus huvitavat tegemist nii õpilastele, kel oli võimalus tunde külastada, kui ka õpetajatele, kes tõmbasid rahvusvahelisele projektile joone alla pidulikul lõpukoosolekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles