Kellukese lasteaia aasta möödus tervislikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellukese lasteaia tervisenädalad.
Kellukese lasteaia tervisenädalad. Foto: Erakogu

Pärnu lasteaed Kelluke jõudis lõpule rahvusvahelise eTwinningu projektiga “Healthy plate”.

Kogu õppeaasta vältel tutvusid lapsed koos vanemate ja õpetajatega taldrikureegli ning teiste tervisliku toitumise põhimõtetega. Koos lastega õppisid neid reegleid populaarsete multikate tegelased Maša ja Lotte. Õpe oli jagatud neljaks, iga teema lõpuks oli tervisenädal, õppeaasta lõpus aga perepäev.

Esimene nädal oli pühendatud teraviljadele. Selle nädala raames said lapsed teadmisi teraviljadest, tutvuti teekonnaga, mille läbib viljatera, et muutuda leivaks. Vastati küsimustele, kust tuleb puder ja miks seda sööma peab. Lapsed said ka ise tainast valmistada ja sellest saiakesi vormida. Koos vanematega osaleti seiklusmängus „Viljatera reis“.

Teine tervisenädal tutvustas lastele liha- ja piimatooteid. Sellel nädalal said lapsed teada, miks on vaja tarvitada toiduks liha, piimatooteid ja kala. Saadi teada, kust tulevad meile need tervislikud toiduained. Koos lastevanematega valmistati võileibu ja külastati lasteaia “kohvikut”.

Kolmas nädal jutustas lastele puuviljade ja juurviljade kasulikkusest. Sellel nädalal õppisid lapsed puu- ja juurvilju üksteisest eristama. Saadi teada, kuidas puu- ja juurviljad meie lauale satuvad. Eriti tore oli lastel enda retseptide järgi salateid valmistada.

Iga nädala jooksul said lapsed proovida toiduaineid, millega tutvusid. Ka nädalamenüü oli koostatud vastavalt teemale.

Perepäeval oli liikumistegevus õuealal koos Lotte ja Mašaga. Koos tuletati meelde, kuidas tervislikult toituda.

Igal tervisenädalal toimusid sportlikud üritused nii õues kui ka spordisaalis. Lapsed tegid viljapea-teatejooksu, tantsisid pirukate tegemise tantsu, marssisid marsimuusika “Lihas peitub jõud” järgi, tegid püramiidi puuviljadest ja istutasid juurvilju.

Projekti raames täitsid lapsed ühe suure tervisliku taldriku, mis oli jaotatud sektoriteks (teraviljad, liha ning puu- ja juurviljad). Taldrik tuli välja väga huvitav ja ilus ning tähtis on see, et iga laps nägi sellel oma töö tulemust.

Projekti raames korraldasid lapsed koos vanematega näitusi, mis olid pühendatud tervislikule toitumisele. Tervisenädala raames tegime koostööd ka Kohtla-Järve lasteaiaga Tareke, võtsime osa nende välja kuulutatud konkursist “Tervislik toitumine”.

Projekti raames said lapsed vaadata nukuteatri etendust “Viljapea” ja selles osaleda.

Samuti yehti küsitlus lastevanematele, mis näitas, et nad on teadlikud tervisliku toitumise kasulikkusest, tutvuvad lasteaia menüüga ja teavad oma laste lemmiktoite.

Õppeaasta lõpul oli seminar, kus lastevanemad said spetsialistilt kuulda laste tervisliku toitumise kohta, laste rasvumise ohtlikkusest, ebatervislike toiduainete mõjust laste organismile ja sellest, kuidas tuleb toituda, et hambad jääksid terveks.

Projekt lõppes, kuid tervisliku toitumise reeglid jäid. Loodame, et lapsed ei unusta neid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles