Valmis nutikas linnumääraja

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ornitoloogiaühing koostöös ettevõtetega 5D Vision ja Walk & Learn on loonud nutika linnumääraja, mida saab kasutada nii arvutis kui nutitelefonis.
Eesti ornitoloogiaühing koostöös ettevõtetega 5D Vision ja Walk & Learn on loonud nutika linnumääraja, mida saab kasutada nii arvutis kui nutitelefonis. Foto: Kuvatõmmis

Eesti ornitoloogiaühing koostöös ettevõtetega 5D Vision ja Walk & Learn on loonud nutika linnumääraja, mis aitab algajal linnuhuvilisel looduses kohatud linnuliiki tuvastada silma hakanud tunnuste, näiteks suuruse, noka kuju, värvuse, elupaiga vms järgi.

Määraja sisaldab 267 Eesti linnuliiki ehk kõik siin regulaarselt pesitsevad, talvitavad ja läbirändavad linnud ning ka mõne harulduse. Iga liigi kohta on määrajas kirjeldus, pildid, helisalvestis, levikukaart jm.

Määrajast on valminud veebikeskkond ja õues kasutamiseks nutirakendus "Eesti linnud". Nii veebimääraja kui ka rakendus on tasuta.

Linnumääraja veebikeskkond on osa uuest portaalist eLoodus, kus lpeale lindude on taimede, kalade, imetajate jt liigirühmade määrajad. Portaali aluseks on Soome LuontoPortti OY veebikeskkond NatureGate, mille Eesti versioon on loodud ettevõtte 5D Vision juhtimisel. Linnumääraja veebiversioonis saab liikidega tutvuda fotode vahendusel, nutirakendus põhineb joonistustel. Portaalist leiab ka näidistöölehti õppetööks, üldinfot lindude kohta ja mõne lisafunktsiooni.

Nutika linnumääraja veebikeskkond asub aadressil http://linnud.loodus.ee. Nutirakendust "Eesti linnud" saab Android süsteemi nutiseadmetele alla laadida Google Play kaudu. Rakendus töötab ilma internetita, seda on soovi korral vaja vaid helide kuulamiseks või kaartide vaatamiseks. Apple'i toodete kasutajad leiavad oma rakenduse umbes kahe nädala pärast. Peagi tuleb välja ka spetsiaalselt tahvelarvutitele optimeeritud versioon.

Nutikat linnumäärajat täiendatakse ja parandatakse pidevalt vastavalt kasutajate tagasisidele ja võimalustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles