Madis Aben: Palgatulu ja ettevõtlustulu tasakaalustamatus

, Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Aben.
Madis Aben. Foto: PP

Statistikaameti täpsustatud hinnangul kujunes Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKT) reaalkasvuks esimeses kvartalis 1,1 protsenti. Nominaalselt kasvas majandus 2,7 protsenti, mis tekitab kiire palgatulu kasvu taustal küsitavusi. Ilmselt on selle põhjus asjaolude kokkulangemine.

SKT statistika põhjal on viimase poolteise aasta jooksul süvenenud tasakaalustamatus palgatulu ja ettevõtlustulu vahel. Palgatulu kasv on viimased neli aastat olnud kaheksa protsendi juures, kuid ettevõtlustulu on viimasel kuuel kvartalil olnud languses.

Palgatulu osakaal lisandväärtuses on Eestis tõusnud juba üle Euroopa Liidu keskmise, sest tööjõule minev osa sissetulekutest on kasvanud viimasel ajal väga kiiresti. Selle trendi jätkumine ei saa enam kaua kesta. Kui majanduse nominaalkasv lähiajal oluliselt ei kiirene, peab selgelt pidurduma palgatulu kasv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles